Redactie

Patriot Games

Aan het begin van de jaren 1990 wilde filmmaatschappij Paramount zijn eigen James Bond-achtige spionagereeks in gang zetten, maar dan met een diepere focus op speur- en analysewerk en geopolitieke analyse. Het vond zijn gading bij de Jack Ryan-boeken van technothriller-auteur Tom Clancy, over een CIA-analist die vaak bij toeval in het gevaar van het veld terechtkomt.

Die filmserie begon eigenlijk met The Hunt for Red October, waarin Alec Baldwin de rol van een jonge Jack Ryan op zich neemt, maar vond pas haar vaste tred met deze Patriot Games.

Daarin draaft Harrison Ford op als een iets oudere iteratie van Ryan, getrouwd en met twee kinderen, die – alweer – per ongeluk in de buurt is tijdens een IRA-aanslag in Londen, en na die gebeurtenis wordt opgejaagd door de terroristen in kwestie. Regisseur Phillip Noyce maakte er een energieke thriller van, waarin de procedure en de intermenselijke relaties doorwegen op de actie.

Die reeks, waarover we het net hadden, kwam er uiteindelijk niet. Twee jaar later volgde Clear and Present Danger, opnieuw met Ford in de hoofdrol en Noyce achter de knoppen, maar dat werd een commerciële flop. Net als The Sum of All Fears, met Ben Affleck als Ryan, acht jaar later. Begin 2014 proberen ze het opnieuw met Jack Ryan, waarin wéér een andere acteur – Chris Pine – de boel mag dragen.

Vrijdag 9 november op Eén om 23u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.