Geluid

Review: Bose SoundLink Wireless Mobile Speaker

Designmatig is deze Bose iets bijzonders: de speaker is ongeveer zo groot als een dik boek, met een vaste klep en hoes uit textiel of leer (naargelang de versie). De klep-hoescombinatie beschermt niet alleen de SoundLink-speaker, maar geeft het toestel in dichtgeklapte toestand bijna de air van een handtas mee.

Wellicht de enige reden waarom je deze speaker niet in een handtas zou stoppen – los van het feit dat zo’n tas wellicht al tsjokvol zit – is dat de SoundLink daarvoor te zwaar is. Al is het woord 'solide' misschien toepasselijker, want dit is één heel stevig geconstrueerde speaker. Sinds onze oorspronkelijke test is de SoundLink al een paar keer van tafel gedonderd, zonder noemenswaardige beschadigingen of defecten tot gevolg.

De standaardversie van de SoundLink Wireless wordt verkocht met een donkergrijze nylon hoes, die voor een meerprijs van 50 euro wordt omgewisseld voor een bruinlederen versie. De hoes kan je desgewenst vervangen door een exemplaar in een ander kleur.

,

Het koppelen van een smartphone of tablet aan deze Bose-luidspreker is een fluitje van een cent. Een enkele keer liep het fout bij het maken van een Bluetooth-verbinding met een Mac-computer, maar dat probleem dook bij een viertal weken testen slechts twee keer op. Geen groot probleem dus, en afgaande op issues met andere Bluetooth-apparaten in combinatie met Macs misschien eerder een probleempje aan de kant van Apple.

Een ding is zeker: dit is echt een speaker voor liefhebbers van lage tonen – Bose pocht ook graag met de luidsprekerconstructie die er op gericht is om diepe lage tonen te produceren. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de stevige lage tonen die de SoundLink produceert vooral handig zijn in de buitenlucht. Daar gaan bassen immers sneller verloren. Binnenskamers domineren ze net wat te veel, toch in een kleinere kamer.

Daar staat tegenover dat de SoundLink bij hogere volumes een betere balans tussen laag, mid en hoog ontwikkelt, en dan meteen heel wat evenwichtiger klinkt. Grappig, want de regel bij compactere speakerdocks is net dat ze minder goed geluid produceren als het er wat luider aan toe gaat. 

Het geluid zou ik durven omschrijven als lekker warm, en goed geschikt voor jazz, elektronica en muziekstijlen met akoestische snaarinstrumenten. Bij het ruigere gitaarwerk aan hogere volumes wordt het wat te druk. Samengevat krijgt de SoundLink een goed rapport: voor een draagbare speaker van dit formaat klinkt het behoorlijk goed. Wil je iets beter voor je smartphone of tablet, dan ga je toch nog meer moeten uitgeven. En dan is het wellicht geen mobiel model.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.