Mobile

Review: HTC 8X met Windows Phone 8

De reden waarom je aandacht zou besteden aan de 8X heeft helemaal te maken met de software die er op draait: Windows Phone 8. Dit is de opvolger van Windows Phone 7.5 ‘Mango’, Microsofts toch wel eigenzinnige poging om te concurreren met Android van Google en natuurlijk de iPhone. Wat er allemaal juist nieuw is in Windows Phone 8 lees je in dit overzicht.

Een van de controversieelste aspecten van Windows Phone 8 is dat enkel beschikbaar zal zijn op nieuwe toestellen. Er is geen upgrade mogelijk op bestaande Mango-telefoons. Daarom heeft HTC een mooie primeur in handen, door als eerste deze 8X uit te brengen.

Uiterlijk zie je aan de 8X niet dat het een Windows Phone 8-toestel betreft. Er zijn geen aanduidingen die daar op wijzen – op de naam na, uiteraard. Wat wel opvalt is de stilering: die doet toch een beetje denken aan de highend Lumia-smartphones van Nokia. Stijlelementen als het zwarte glas dat over het scherm ligt en mooi gelijk ligt met de rand, de vlakke knoppen onder het scherm, de afgeronde zijkanten… laten we zeggen dat het allemaal vertrouwd overkomt. De 8X is bovendien verkrijgbaar in een aantal kleuren, waaronder een fel geel. Ook dat is iets waarmee Nokia net bij de Lumia 920 mee uitpakt.

Er zijn ook verschillen. Zo zijn de hoeken mooi afgerond en is de achterkant nogal bol. De materiaalkeuze van de achterkant is trouwens heel bijzonder. Het is een soort dof plastiek dat helemaal niet glad aanvoelt en daardoor heel comfortabel in de hand ligt. De 8X weegt 130 gram, wat niet veel is.

Het gewicht is ook netjes verdeeld over het toestel, wat een algemeen licht gevoel geeft. Het is niet zo’n vedergewicht als de iPhone 5, maar mag zich zeker een slanke dame noemen.

,

De bouwkwaliteit van deze 8X is in elk geval puik. Het is een premium toestel en voelt zo ook aan. Het 4,3 inch scherm toont 1.280 x 720 (720p) pixels op een briljante en kleurrijke wijze. Dat valt zeker op bij de kleurrijke tegels van Windows Phone 8, wat allesbehalve een sober ogend OS is.

We hebben een tijdje geleden een prototype van Nokia Lumia 920 in handen gekregen, en de kwaliteit van het 8X-scherm is vergelijkbaar met dat van Nokia’s toekomstig toptoestel. Het scherm toont 342 pixels per inch, wat zeker te strijd aankan met een Retina-scherm en tekst haarscherp doet uitkomen.

Onder de motorkap van de HTC 8X zit een dualcore-processor, aan 1,5 GHz. Voor Android- en iPhone-eigenaars klinkt dat niet vernieuwend in de oren, maar voor Windows Phone is het nieuw. Nu moet gezegd worden dat Windows Phone in het verleden zelden nood leek te hebben aan zeer snelle processor.

De 8X voelt zeer snel en responsief aan. In de Sunspider Javascript benchmark – wat vooral de prestaties van de browser laat zien – scoort de HTC uitmuntend. Met een score van 917 moet het enkel de iPhone 5 voor laten en doet de 8X het beter dan toppers als de Samsung Galaxy SIII en HTC One X.

De 8X komt met – hoe kan het anders? – een 8 megapixelcamera. In normale lichtomstandigheden produceert het best aanvaardbare foto’s, maar de prestaties als er wat minder licht is vond ik niet spectaculair. Ondanks het f2.0-diafragma kan je pakweg in een stemmig belicht restaurantje maar moeilijk scherpe foto’s maken. De flits is gelukkig wel heel krachtig – zoveel zelfs dat het bij pre-flitsen de meeste mensen doet knipperen.

Bijzonder is dat camera vooraan 2,1 megapixels bezit – en dus perfect in 1.080p kan filmen. De Skype-app was nog niet beschikbaar ten tijde van schrijven, dus we hebben niet kunnen testen of je effectief in die resolutie kan videochatten. Indien wel, dan is dat bijzonder cool.

,

Het feit dat we nog voor de lancering van Windows Phone 8 aan de slag konden met de 8X was ergens wel een nadeel. Toch als het over apps ging: het aanbod was pre-lancering wel groot, maar we misten toch een aantal vaste waarden. De Spotify-app bijvoorbeeld, heeft op Windows Phone 7 een van de beste implementaties. Maar vooralsnog is het niet beschikbaar voor Windows Phone 8.

In de Windows Phone Store (schijnbaar heet het niet langer Marketplace) ontbraken ook compatibele navigatie-apps. Sommige meegeleverde apps werkten ook niet, zoals Omgeving. Vermoedelijk komt dat allemaal wel in orde als de WP8-telefoons echt de markt bereiken.

Zoals gezegd kan je door hier te klikken meer lezen over wat nieuw is in Windows Phone 8. Een functie die ons wel aansprak was Speelhoek, dat je de mogelijkheid geeft om je telefoon te beveiligen met een pincode terwijl kinderen wel vrij toegang krijgen tot geselecteerde apps. Iemand bij Microsoft heeft goed in de smiezen dat smartphones vaak door kinderen worden geannexeerd om een game te spelen. Dankzij Speelhoek hou je als ouder nog wat controle – totdat de koters je code kennen.

Een van de grootste kritieken over Windows Phone 7 was het onvermogen om het vaste geheugen uit te breiden met geheugenkaarten, terwijl typische WP7-toestellen sowieso eerder karig bedeeld waren met opslagruimte. Windows Phone 8 ondersteunt wel geheugenkaarten, maar raar genoeg heeft HTC bij de 8X daar geen gebruik van gemaakt. Je krijgt 16 GB, en daar moet je het mee doen.

Ook de batterij is niet vervangbaar, maar ondertussen is dat niet langer zo abnormaal. De 1.800 mAh die het biedt laten het toestel bij druk gebruik in elk geval de dag doorkomen.

Ten slotte is vervoegt de 8X de lange rij HTC-toestellen die Beats Audio-technologie aan boord hebben. Hoofdtelefoons van Beats Audio worden al een tijdje niet meer gebundeld, dus het gaat hier enkel om software die je aan en uit kan schakelen. Het effect kan je het best vergelijken met de werking van een equalizerinstelling, waarbij vooral de lage tonen worden aangedikt en de gain open gedraaid. Iets voor de liefhebbers van een bepaalde klank, maar niet een kwalitatieve upgrade.

,

Windows Phone 8 maakt met deze HTC 8X een sterke entree. Het is een zeer performante smartphone die de nieuwe software perfect etaleert. Er zijn wat zwakke punten – zoals het ontbreken van een geheugenkaartsleuf – maar als je daar voorbij kijkt is de 8X een prima smartphone die nog beter zal scoren als de prijs een beetje daalt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.