Geluid

Review: JVC EX-S1M

De luidsprekers zijn namelijk precies even hoog als de elektronica, zodat een balkvormig, liggend geheel ontstaat. Een plaatsje in het Museum of Modern Art zit er niet meteen in, maar het oogt wel origineel. Overigens gaat het hier om eenweg luidsprekers met ‘wood cone’-diafragma’s. Als je de grilletjes verwijdert, zie je inderdaad dat de drivers uit hout gemaakt zijn.

Bij een eenweg luidsprekersysteem wordt het volledige geluidsspectrum door één enkele driver weergegeven. Er zijn dus geen tweeters en woofers aanwezig, maar enkel een ‘full-range’ luidsprekereenheid.

Zo’n benadering heeft nadelen, want een tweeter is specifiek geschikt voor hoge tonen en een woofer heeft de ideale bouw om lage tonen weer te geven. Een full-range driver is dus een soort compromis tussen de twee.

Maar daar staat ook een groot voordeel tegenover: een eenweg luidspreker heeft immers geen wisselfilter nodig. Bij een tweeweg luidspreker is zo’n filter wel een noodzaak, wat steeds enigszins ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Daar hebben de JVC-speakertjes dus geen last van.

Aangezien het om enkele drivers met een diameter van amper acht centimeter gaat, stellen we onze verwachtingen echter niet te hoog.

,

Over naar de elektronica. Het kastje heeft bovenaan een uitstulping waar een iOS-dock in verscholen zit. Dat zorgt ervoor dat het apparaat er wat eigenaardig uitziet als er geen iOS-toestel ‘gedockt’ is. Vooraan zit een cd-lade waarin je gewone cd’s of cd-r/rw’tjes kwijt kan, ook als daar mp3’s of wma-bestanden op staan. En uiteraard heb je ook recht op een FM-radiotuner.

Geen enkele set uit deze test zwemt in de aansluitingen – dat is ook niet noodzakelijk, een compacte set moet immers in staat zijn om op zichzelf muziek te maken – maar bij de EX-S1M ziet de achterzijde er wel erg minimalistisch uit. Luidsprekeruitgangen en antenne-aansluitingen voor FM en AM: daarmee is alles gezegd.

Wel zit er op de voorzijde nog een hoofdtelefoonuitgang en een ingang voor een minijack-stekker. Op de bovenzijde, rechts achter het iOS-dock, zit een composiet video-uitgang. Handig om videocontent die op je iOS-apparaat geparkeerd staat weer te geven op je tv.

,

De geluidskwaliteit van de JVC overtuigt niet echt. Ja, horen we je al denken, dat kan ook moeilijk anders Als de hele zwik moet worden weergegeven door een klein eenweg luidsprekertje. We vrezen dat we daar weinig tegen in te brengen hebben.

In dat licht valt het prijskaartje van 499 euro ons erg zwaar. De Denon D-M38DAB klinkt bijvoorbeeld een stuk beter dan deze JVC, en die eerste kost 20 euro minder.

Het apparaat laat zich vlotjes bedienen, maar trackinformatie van op onze iPod krijgen we niet te zien op het display. Wanneer er een USB-stick in het apparaat zit, lukt dat gelukkig wel.

Daarbij komt nog een pluspunt aan het licht: de JVC navigeert bovengemiddeld snel tussen en in mappen op een USB-apparaat

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.