Geluid

Review: Naim Nait XS

Een geïntegreerde versterker uitzoeken voor je stereoset is er de laatste tijd niet eenvoudiger op geworden. Net als heel wat andere toestellen worden ook versterkers steeds multifunctioneler, met een karrenvracht extra's voor wat in wezen een simpel apparaat is: een voor- en  eindversterker in één behuizing, met analoge ingangen voor je bronnen en uitgangen voor je speakers.

,

Die 'meer-is-beter'-trend laat deze Nait XS aan zich voorbijgaan. Het is een toestel dat zich puur op het essentiële richt, zonder extra's of tierelantijntjes.

Dat wil echter niet zeggen dat deze Naim inlevert op flexibiliteit, want aan in- en uitgangen is er geen gebrek. Op de achterzijde zien we maar liefst zes analoge RCA-ingangen, waarvan er vier ook in DIN-formaat beschikbaar zijn – een aansluiting waaraan Naim trouwens al jaren de voorkeur geeft.

Liefhebbers van complexere AV-installaties kunnen de XS eenvoudig integreren in een set-up met een AV-receiver of een ander toestel met een eigen volumeregelaar. Op de achterzijde zit immers een AV-bypass regelaar die een van de RCA-ingangen desgewenst rechtstreeks verbindt met de eindversterker van de XS. Het staat je dus vrij om te kiezen hoe je die ingang liefst gebruikt.

Via de main-ingang en pre-amp uitgang kan je de Nait XS zelfs full-time inzetten als losse voor- of eindversterker, en wie graag een subwoofer toevoegt aan zijn luidsprekerset vindt daar eveneens een geschikte uitgang voor op lijnniveau.

Helemaal leuk wordt het met de mogelijkheid om een heuse voedingsupgrade toe te voegen aan de Nait XS. Naim verkoopt immers losse modules waarmee je de standaardprestaties van deze versterker een aardig duwtje in de rug kan geven, zodat je als het ware mee kan groeien met je versterker wanneer je er nog meer uit wil halen op termijn. Overigens geen goedkope optie, maar wel een originele.

We geven voor de volledigheid nog even mee dat de Nait XS alleen luidsprekerkabels aanvaardt die afgemonteerd zijn met banaanstekkers. Een eigenzinnig kantje dat je bij alle Naim (eind)versterkers ziet, maar wie niet vertrouwd is met toestellen van de Britse fabrikant kijkt er mogelijk even vreemd van op.

,

Losse hificomponenten zijn vaak minder graag geziene gasten in een doorsnee woonkamer, maar in het geval van deze Nait XS moet je al behoorlijk onverdraagzaam zijn om een probleem te maken van zijn aanwezigheid. Net als de andere componenten uit de XS-serie zit deze versterker immers in een 'slimline' chassis, dat amper 70 bij 432 bij 301 millimeter meet. De XS past daardoor dan ook makkelijk op een normaal schap, al voelt hij wel massief aan – alleszins zwaarder dan de fabrieksopgave van 8,6 kilogram doet vermoeden. 

Ook visueel is de XS geen aandachtstrekker, met zijn matzwart chassis van gegoten zink en aluminium. In combinatie met de beperkte dimensies zorgt het voor een eerder bescheiden, misschien zelfs een tikje timide look. Elegant oog het alleszins wel, met name wanneer je enkele componenten uit de XS-serie combineert.
 


Het front wordt ook amper onderbroken door toetsen. Links staat de volumeknop, rechts zitten zes ronde knoppen voor de bronselectie, aangevuld met een muteknop en een 3,5 millimeter ingang voor een MP3-speler of smartphone. Het groen oplichtende Naim-logo centraal op het frontpaneel is eigenlijk het enige fantasietje.

Het lijkt  haast overbodig om nog even mee te geven dat het bedieningsgemak dan ook kinderlijk eenvoudig is. De gewenste ingang kiezen en het volume instellen is immers het enige wat je hoort te doen eens de versterker aangesloten is – iets wat zowel op het toestel zelf als met de uitstekende remote kan.

,

Aan de buitenkant mag de XS er bescheiden uitzien, onder de kap gaat heel wat hoogwaardig materiaal schuil. Centraal daarbij staat de stevige ringkerntransformator (380 VA), waarmee de Nait 60 watt per kanaal levert bij 8 ohm en zelfs 90 watt bij 4 ohm. Daarmee doet hij zelfs niet al te veel onder voor de aanzienlijk duurdere SuperNait uit eigen huis, al heeft die laatste ook wel meteen een ingebouwde DAC (en digitale ingangen) aan boord.

Verscheidene 'details' verraden trouwens trouwens meteen de aandacht die Naim besteedde aan de geluidskwaliteit. Zo is de behuizing bijvoorbeeld antiresonerend uitgevoerd, waarbij de ingangen en de netstroomaansluiting op de achterzijde niet muurvast op het chassis zijn gemonteerd, maar miniem mee kunnen bewegen. Dat zou microfonische bij-effecten moeten voorkomen.

Of die perfectionistische aanpak zich ook cash uitbetaalt wanneer er muziek gemaakt mag worden, gaan we na door de Nait XS te combineren met de nieuwe Naim ND5 XS netwerkspeler en een koppel Teufel Ultima 800 MK2 luidsprekers (beide getest in het stereodossier in FWD Magazine 41).

Daarbij duurt het niet lang voor we bepaalde familietrekjes herkennen die we eerder al bij Naim-versterkers waarnamen. We denken dan in eerste instantie aan het ritmische, snelle en aanstekelijke weergavekarakter en de volle, krachtige indruk die de Nait XS nalaat. Zelfs eerder ongevoelige speakers (zoals de eerder vermelde Teufels) blaast deze Naim op z'n sokken voldoende leven in. 

Eveneens opvallend is de enorme controle in het laag, een trekje dat deze versterker aanzienlijk gespierder doet overkomen dan hij eigenlijk is. Het mid en hoog komen dan weer lekker vloeiend over; niet wollig maar zeker ook niet analytisch. Het klinkt bovenal iets minder direct dan we verwacht hadden op basis van onze eerdere ervaringen met Naim-versterking, waardoor het geheel net wat gepolijster en homogener aanvoelt.

In combinatie met de ND5 XS als bron zouden we de klank zelfs als 'organisch' durven omschrijven, zonder harde randjes en met meer plaats voor kleine nuances die van muziek luisteren een belevenis kunnen maken. Daardoor komt deze Nait XS met een enorm uitgebreid muziekaanbod goed uit de verf – van minimalistische livemuziek (we luisteren onder meer naar de soundtrack van de Leonard Cohan-docu I'm Your Man) tot hardere rock. 

,

Als een ding als een pal boven water staat, dan is het wel dat deze Naim Nait XS een versterker is waarmee je je geen seconde verveelt.

Het is een erg homogeen totaalpakket zonder overbodige franjes, en wat ons betreft waar voor je geld. Voeg er een bron zoals de ND5 XS aan toe, en je hebt een begerenswaardige hoeksteen voor een hoogwaardige stereoset in huis. 

,

Voor een volledig overzicht van de technische specificaties kan je terecht op de officiële productpagina van de Naim Nait XS. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.