Beeld

Review: Vogel’s THIN 345

Televisiekijken doen we meestal vanaf een vaste plaats: we stellen ons scherm zo op dat we vanuit onze favoriete zetel een perfect zicht op het scherm hebben. Een draaivoet onder het toestel zorgt voor wat meer flexibiliteit, zodat je ook van op andere posities tv kan kijken. Wandmontage oogt dan weer een stuk strakker, maar offert die flexibiliteit weer op.

En net daar komt Vogel’s THIN 345 wandsteun op de proppen: deze beugel biedt een enorme flexibiliteit, maar is wel superdun zodat het scherm vlakbij de muur komt te hangen. Volledig dichtgeklapt bevindt de televisie zich nauwelijks 35 millimeter van de muur.

Geen slechte prestatie, als je weet dat je de beugel kan openklappen tot het toestel 63 centimeter van de wand hangt, je de televisie nu ook 90 graden links of rechts kan draaien en ook nog eens 20 graden naar voor kan kantelen. Daardoor kan je in de hele huiskamer comfortabel van je favoriete programma’s genieten.

De THIN 345 is geschikt voor 32- tot 55-inch toestellen, maar er zijn nog een aantal andere beperkingen. Een televisie mag maximum 25 kilogram wegen en mag bovendien niet dikker zijn dan 45 millimeter.

Die gewichtsbeperking is vooral van belang voor grotere schermen (boven de 46 inch), maar in de praktijk kan het vooral die maximale dikte van 45 millimeter zijn die roet in het eten strooit. In praktijk zijn heel wat tv-toestellen net wat dikker. Verifieer op de website van Vogel’s (of in de winkel) of je televisietoestel wel degelijk geschikt is voor deze mount.

,

De beugel monteren is kinderspel: op de achterzijde van de televisie – die uiteraard voorzien moet zijn van schroefgaten – monteer je een eenvoudig raamwerk, de rest van de voet bevestig je in één keer aan de muur.

Vogel’s levert een sjabloon waarmee je de gaten kan boren, aangevuld met een bijzonder ruime selectie van schroeven en sluitringen. Let er bij het monteren van de voet wel op dat die loodrecht tegen de wand hangt. De gaten zijn zo gemaakt dat je kleine fouten van bij het boren kan corrigeren tijdens het ophangen.

Daarna hang je de televisie eenvoudig op de voet. Let er even op dat het toestel waterpas hangt (ook daar is bij het ophangmechanisme aan gedacht) en je bent klaar. In minder dan een uurtje was alles gemonteerd bij onze test.

Tijdens de montage valt wel een klassiek aandachtspunt op: let op dat je de aansluitingen op je televisie niet afdekt met de beugel. In volledig gesloten positie dekt de constructie de rechterzijde van de tv af, vanaf de achterzijde bekeken. De lange horizontale rails bedekten bij ons toestel enkele aansluitingen achteraan.

Je kan het hele raamwerk wel naar boven of onder verschuiven, maar in ons geval zou dat de HDMI- aansluitingen moeilijker bereikbaar gemaakt hebben. Aangezien dit probleem voor zowat alle beugels geldt, tillen we er echter niet al te zwaar aan.

,

De mount is erg soepel in gebruik: je trekt het toestel vlot naar voor en je draait hem met één vinger naar links of rechts. Ook aan kabelbeheer is er gedacht, maar veel meer dan 2 of 3 kabels zal je niet verstoppen op de standaard wijze.

Jammer genoeg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Tilten (naar voor kantelen) vereist nogal wat kracht. Uiteraard moet er in dit soort constructie sowieso wat tegendruk zijn, maar de eerste keren vroegen we ons toch af of we niets stuk zouden wringen. Die zorg verdween zodra we de exacte werking leerden aan te voelen.

Een lastiger probleem is dat de beugel niet volledig gesloten bleef tegen de muur. Een kleine clip moet het tiltmechanisme gesloten houden, maar die sprong regelmatig los waardoor de televisie licht naar voor helde. Tijdens onze eerste montagesessie liep het steevast mis, de volgende dag hield de clip wel stand. Toch blijven we dit een ondermaatse oplossing vinden.

,

De Vogel’s THIN 345 wandbeugel is een slim compromis tussen een erg vlakke wandmontage en uiterst flexibele installatie. Met een prijskaartje van net geen 300 euro is hij helaas niet goedkoop, en deze mount is ook alleen weggelegd voor de allerdunste toestellen.

Gezien die stevige prijs hadden we een perfecte afwerking verwacht, meer bepaald een vlottere tiltwerking en een perfect blokkerend tiltmechanisme. De verdeler verzekerde ons gelukkig wel dat klanten die met een gelijkaardig probleem zouden kampen binnen de garantievoorwaarden op een vervangbeugel mogen rekenen, dus we hopen dat ons probleem exemplarisch was.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.