Beeld

Sharp pusht nieuwe schermtechnologie

Nu de beeldmaten steeds groter worden kijken we uit naar nieuwe technologieën van Sharp die schermen scherper, zuiniger én realistischer.

Met zijn 90 inch televisie zet Sharp de grootste televisie in de markt. Maar dat is niet Sharp's enige troef. Met een aantal nieuwe technologieën legt het de grondslag voor een volgende generatie schermen.

,

Op de eerste plaats is er IGZO (Indium Gallium Zink Oxide). Dat is een nieuw materiaal dat gebruikt worden voor de transistors in een lcd-paneel. Dankzij de verbeterde elektrische eigenschappen kunnen de transistors die elke pixel aansturen een pak kleiner gemaakt worden.

Dat heeft heel wat voordelen. De transistor neemt relatief minder plaats in per pixel en dus laat de pixel meer licht door. Daardoor krijgen we niet alleen helderder beeld, maar wordt het mogelijk om de schermen zuiniger te maken. Er is immers minder licht nodig voor dezelfde helderheid, vermits er minder transmissieverlies is.

IGZO maakt ook een heel hoge pixeldensiteit mogelijk. De voorbeelden die op de Sharp stand te zien waren tarten alle verbeelding. Een 6,1 inch scherm met resolutie van 2.560 op 1.600 pixels is goed voor een verbluffende pixeldensiteit van 498 ppi.

De technologie zal eerst gebruikt worden voor kleinere schermen. Maar de techniek zal verder doorontwikkeld worden voor grotere schermmaten.

,

4K-schermen maken langzaam maar zeker hun intrede, maar door het gebrek aan 4K content zal je je nog geruime tijd tevreden moeten stellen met upscaled Full HD beelden. Maar goede upscaling kan indrukwekkende resultaten leveren.

Het I-cubed Research Center ontwikkelde samen met Sharp de ICC (Integrated Cognitive Creation)-technologie. Door rekening te houden met lichtinval en reflecties en het belang daarvan voor de manier waarop ons brein beelden waarneemt haalt de techniek bij het upscalen ontzettend veel detail terug te voorschijn. Zelfs reflecties in water, de fijnste details in een pels, scherpe bergranden tegen een ijle lucht en de wazige sfeer in de mist werden mooi neergezet. De demonstratie die we zagen was bijzonder overtuigend.

ICC zullen we normaal gezien in de loop van volgend jaar aan het werk kunnen zien, als Sharp zijn 4K scherm op de markt zet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.