Redactie

The 70s

Op zoek naar een rake docureeks over populaire cultuur? Dan moet je al een klein decennium bij de BBC zijn. De Britse openbare omroep heeft er een klein handelsmerk van gemaakt om docu’s te bestellen waarin de zeitgeist van een bepaalde tijdsspanne, beweging of gebeurtenis deftig wordt uitgespit, en dat is ook het geval bij hun nieuwe werkstuk in dat opzicht: een indringende reeks over de jaren ‘70 van vorige eeuw.

De kern van het verhaal, zegt filmmaker Dominic Sandbrook, is dat we ons dat tijdperk fout herinneren. De meesten zien het als een donkere periode tussen de flowerpower van de jaren 1960 en de gekte van de eighties, maar het is in essentie een tijdperk waarin een groot stuk van de wereld waarin we vandaag leven werd geschapen (met onder meer de opkomst van het internationale terrorisme), en dat veel sexier is dan hoe we het ons herinneren.

Sandbrook graaft minder diep in de joligheid van de popcultuur uit het decennium dan I Love the 70s, een eerdere docureeks die de Beeb erover uitzond, maar toch staat ook deze reeks stil bij iconen uit de tijd, zoals David Bowies Ziggy Stardust en Roger Moore als James Bond.

Maandag 30 april op BBC 2 om 22u00

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.