Redactie

The Departed

Een Griekse tragedie die zich afspeelt in de milieus van gangsters en corrupte flikken in Boston? Alleen Martin Scorsese kan het. De oude baas koos in 2007, na de commerciële miskleun die zijn Howard Hughes-biopic The Aviator werd, opnieuw voor een klassieke gangsterstory.

The Departed is een Amerikaanse remake van Internal Affairs, een Hong Kongse cultfilm, waarin tegelijkertijd een gangster infiltreert in een flikkengemeenschap en een jonge agent undercover gaat in de gangsterbende die de mol heeft uitgestuurd. Maar uiteraard voegde Scorsese er zijn eigen toets aan toe, door het leidthema uit zijn andere films – alle personages uit alle Scorsesefilms zijn op zoek naar hun identiteit – ook op het nieuwe materiaal toe te passen.

Het verschil zit hem hierin dat de protagonisten in alle andere Scorsesefilms naar zichzelf op zoek zijn. In The Departed moeten Matt Damon (de gangster die flik wordt) en Leonardo DiCaprio (de flik die gangster wordt) geen betere versie worden van zichzelf, maar een zo goed mogelijke versie van iemand anders.

Uitstekende sterrencast ook, met onder meer Jack Nicholson, Alec Baldwin en Mark Wahlberg.

Zaterdag 31 maart op VT4 om 21u10

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.