Redactie

The Silence of the Lambs

Wat maakte Jonathan Demmes The Silence of the Lambs zo'n klassieker dat hij twintig jaar na zijn cinemarelease nog steeds op ieders lippen ligt? Uiteraard moeten we het zo dadelijk ook eens hebben over Sir Anthony Hopkins' ijzige vertolking van seriemoordenaar Hannibal 'The Cannibal' Lecter, maar hier is de enige echte reden: de film haakt in op al je irreële angsten, net als de betere nachtmerrie.

Ga het maar eens na terwijl je de film bekijkt: The Silence of the Lambs heeft slachtoffers die liggen opgesloten op de bodem van een diepe put, mensen die de weg kwijtgeraken in het donker, rotte lijken, plotse schrikeffecten, onthoofdingen, enzovoort. Je noemt het, en het zit erin.

The Silence of the Lambs is eigenlijk twee seriemoordenaarsthrillers in één. Jonge FBI-agente Clarice Sterling (Jodie Foster) moet achter een moordenaar aan die zichzelf Buffalo Bill noemt, en zijn slachtoffers vilt. Maar om een klein lichtje te kunnen werpen in zijn zieke geest, probeert ze inzichten te pikken van een àndere seriemoordenaar: de genoemde Hannibal Lecter, vertolkt door de eveneens genoemde Anthony Hopkins.

Dat die laatste een spelletje aan het spelen is met het arme kind, is een understatement van jewelste. Los van de gortigheden die zich in de hoofdplot voordoen, zit de échte spanning dan ook in de dialoogscènes tussen de twee, waarin Sterling Lecter – achter een plexiglasplaat, helemaal geboeid, en met een mombakkes voor – ondervraagt: véél sneller dan zijzelf krijg je door dat hij haar gigantisch in zijn macht heeft.

Woensdag 5 december op 2BE om 22u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.