Geluid

Vergelijkende test: Compacte stereosets

Waarom zou je een grote hifiketen aanschaffen als een compacte set exact dezelfde mogelijkheden biedt? Of doet de grootte er wel degelijk toe, en moet je echt inleveren op kwaliteit bij een minisysteem? Die vraag proberen we te beantwoorden in deze vergelijkende test.
 

Laten we beginnen met de misvatting dat een compacte hifiset enkel geschikt is als 'tweede' systeem in de studeerkamer of keuken. Het is correct dat zo'n set dankzij zijn compacte vormfactor bij uitstek geschikt is om muziek te maken in kleinere ruimtes, maar in veel gevallen kunnen meer dan genoeg decibels worden geproduceerd om ook grotere woonkamers op een prettige manier te vullen met geluid.

Maar ook in een moderne leefomgeving kan een minisysteem zijn compacte afmetingen uitspelen als troefkaart. Een grote geluidsinstallatie wordt tegenwoordig immers al snel aanzien als een al te overheersend (of zelfs intimiderend) element in het interieur. En laat ons eerlijk zijn: vaak zijn klassieke stereosystemen – high-end apparaten zijn weer een ander verhaal – bepaald geen designhoogvliegers.

Een compacte set is in zo’n geval een interessante oplossing. Zeker als die er ook nog iets of wat appetijtelijk uitziet.

Design en afwerking
Van dat laatste lijken de fabrikanten die een toestel instuurden voor deze test zich ook bewust te zijn. Als je kijkt welke inspanningen ze leveren – enfin, een aardig aantal fabrikanten toch –  om hun set een originele designtaal mee te geven, dan kan je niet anders dan concluderen dat looks in dit segment bovengemiddeld belangrijk zijn. Als we de fabrikanten hierover aanspreken, wordt dat trouwens volmondig bevestigd.

Het design kunnen we helaas niet objectief quoteren, maar de afwerkingskwaliteit wel. We vallen vooral voor sets die in kwaliteitsmaterialen opgetrokken zijn en die robuust aanvoelen, met soepel draaiende knoppen. We vinden het op zich ook niet zo erg als de afwerking niet helemaal perfect is, maar dan zien we dat wel graag vertaald in een (aanzienlijk) lichter prijskaartje.

Over de prijs gesproken: voor deze test zetten we de bovengrens op 1.000 euro voor een complete set mét luidsprekers, een adviesprijs waar heel wat van de veertien geteste systemen met gemak onder blijven. Negen van die sets worden in detail besproken in FWD Magazine 40 (in de kiosk vanaf dinsdag 21 februari), maar de overige vijf sets presenteren we hier alvast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.