Beeld

Vergelijkende test: TV en Blu-ray combinaties

In FWD Magazine 45 gaan we op zoek naar de beste combinatie van een TV en Blu-ray-speler, met een maximum budget van 1.000 euro. Welke toestellen daar als beste uitkomen, zie je in deze tabel.

Een nieuwe televisie levert pas echt een duidelijke meerwaarde als je er ook moderne bronnen op aansluit. Met bronmateriaal van beperkte kwaliteit haal je onmogelijk het beste resultaat, ongeacht welke televisie je in huis hebt.

Kies dus voor digitale televisie in plaats van de analoge variant, en vervang je oude dvd-speler meteen door een degelijke Blu-ray-speler. Je dvd-collectie hoef je niet eens te vervangen, aangezien een Blu-ray-speler perfect overweg kan met die schijven en ze zelfs beter afspeelt dan je oude dvd-speler.

Voor je volgende filmaankopen kies je dan gewoon voor de Blu-ray-versies. Die kosten niet gek veel meer en leveren een veel scherper beeld. 

Budgetverdeling
We kiezen in dit dossier bewust voor een erg lage prijsdrempel: 1.000 euro voor een nieuwe tv en Bluray- speler. Dat die prijs ook haalbaar is, danken we in grote mate aan de steeds goedkoper wordende Blu-ray-spelers.

Dit jaar vinden we in het aanbod zelfs een paar spelers met een adviesprijs van minder dan 100 euro. Maar ook de topmodellen van de grote merken zijn vrij aanvaardbaar geprijsd, met een gemiddelde van ongeveer 250 euro. Op de goedkoopste modellen laat je wel dikwijls een aantal features liggen, zoals een (draadloze) netwerkaansluiting, 3D-weergave of Smart TV-mogelijkheden. De modellen hogerop in het aanbod zijn duurder omwille van een mooi design of features die maar een marginale meerwaarde bieden.
 

,

De beste deals vind je bij de spelers die zo’n 150 euro kosten. Daarmee houd je nog ongeveer 850 euro over voor een televisie, wat ruim voldoende is voor een 40- of 42-inch model. De topmodellen haal je voor die prijs natuurlijk niet in huis, maar de lagere middenklassers passen wel in dat prijsbereik. Op kleurweergave scoren die over het algemeen nog heel goed, maar bij de beeldverwerking en vooral bij de bewegingsscherpte moet je meestal wat inleveren.

Is je budget iets rekbaarder of wil je wat schuiven met je budget, dan raden we vooral aan om een betere televisie te kopen. Die biedt een meerwaarde voor alle bronnen die je er op aansluit, terwijl Blu-ray-spelers in de hogere prijsklasse weinig meer bieden wanneer je ze gewoon via HDMI aansluit op een tv of surroundset.

Alternatieven
Heb je al een Blu-ray-speler in huis, dan kan je het resterend bedrag in je budget ook spenderen aan een soundbar of kleine hometheateroplossing. Toegegeven, die ga je niet vinden voor 150 euro, maar voor 250 euro is er al wel wat mogelijk.

Dergelijke geluidssystemen counteren meteen het zwakste punt van een moderne televisie: de klank die de ingebouwde speakers produceren. Zolang je naar het nieuws of sitcoms kijkt valt het allemaal wel mee. Maar films en muziek komen er bekaaid van af. De klank is benepen, mist dynamiek en bij het ruigere werk hoor je gewoon dat de luidsprekers al snel hun limiet bereiken.

Zelfs een bescheiden audio-oplossing zorgt daar al voor een aanzienlijke verbetering.

,

Onderaan deze pagina kan je de overzichtstabel downloaden met de specificaties van alle geteste toestellen en alle testscores. De volledige versie van deze vergelijkende test vind je in FWD Magazine 45. Dat nummer is beschikbaar in onze online shop, Tablisto voor iPad of je lokale kiosk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.