Redactie

Westworld

Michael Crichton, de auteur van Jurassic Park en bedenker van ziekenhuisreeks E.R., regisseerde in 1973 de verfilming van zijn eigen boek over een pretpark waarin robots de plak zwaaien, en dat wordt gerund volgend Asimovs wetten van de robotica. Maar wat als een van die elektronische smeerlappen ineens een kortsluiting in zijn kop krijgt, en de bezoekers van kant begint te maken?

Het overkomt de twee bemiddelde heren Peter Martin en John Blane (Richard Benjamin en James Brolin), die het amusementspark bezoeken om zich een weekje in het wilde westen te wanen. Tot de figuur die ze normaal gezien zouden moeten neermaaien in een gefingeerd vuurgevecht (Yul Brynner parodieert zo'n beetje zijn rol in The Magnificent Seven) plotseling terugschiet, en met scherp nog wel?

Wat volgt is een doorsnee achtervolgingsthriller, het soort waar onder meer de Terminator-films de mosterd haalden, maar het zijn de observaties in de kantlijn die Westworld zo interessant maken. Zoals het feit dat de twee heren aan het begin van de film lustig een robotisch hoertje bestellen.

Woensdag 21 november op TCM om 0u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.