Geluid

Workshop: Airplay toevoegen aan een multiroomsysteem

Airplay- of Bluetooth-streaming toevoegen aan het multiroomsysteem kan het geheel helemaal 'af' maken. Vanaf dat moment kan je immers vanaf je smartphone, tablet of notebook muziek streamen. Interessant, want zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek van Spotify door te sturen naar overal in je huis – ook als het multiroomsysteem zelf geen Spotify kent.

Uiteraard werkt dit ook voor andere diensten, zoals Deezer of AUPEO. Er moet dan gewoon wel een app beschikbaar zijn die op je mobiel toestel draait.

Een andere optie voor iTunes-fans met iPads of iPhones is de Remote-app van Apple te gebruiken om muziek van een iTunes-bibliotheek op een pc te streamen naar je multiroomsysteem.

Vervang overigens in het bovenstaande het woord 'multiroomsysteem' door 'versterker' of 'av-receiver', en je kan ook met die toestellen aan de slag. Dat kan handig zijn om pakweg Airplay-streaming toe te voegen aan een versterker die wegens leeftijd of merk die functie niet bevat.

Goed om weten: dit workshop sluit nauw aan bij het dossier multiroomsystemen in FWD nummer 45. Mocht je interesse hebben in dat dossier, dan kan je die hier vinden.

,

Om Airplay-streaming toe te voegen, heb je wel een aantal zaken nodig. Een input waar je een audiosignaal kan aansluiten is het eerste waar je naar moet loeren. Wellicht is dit geen probleem bij een versterker of receiver, maar bij een multiroomsysteem kan dat anders zijn. 

Bij Sonos bijvoorbeeld, vind je niet op elk toestel een ingang. Bij de Play:3 is er geen, bij de Play:5 en Connect wél. Bij Teufels Raumfeld is er wel nagenoeg op elk apparaat een aansluiting. Bij beide moet je werken met een analoge aansluiting. Soms moet je werken met een standaard cinch-kabel, soms met een 3,5 mm plug. Beschikken over de juiste kabel is dus vrij belangrijk.

Op sommige toestellen vind je een digitale aansluiting. Dat is in het dossier in FWD 45 bijvoorbeeld het geval bij de Dynaudio Xeo, maar ook av-receiver doe je best een digitale aansluiting cadeau.

,

Als bron gebruiken we een Airport Express, een kastje dat Apple verkoopt voor 109 euro en dat in wezen een WiFi-punt is dat je rechtstreeks in het stopcontact steekt. Je kan het gebruiken als echte WiFi-verdeelpunt (en dan moet je een netwerkkabel vanaf je router aanleggen) of om een bestaand WiFi-netwerk te versterken.

Wij zijn echter vooral geïnteresseerd in het feit dat een Airport Express beschikt over een audio-uitgang én in het netwerk verschijnt als Airplay-speler. Sluit de Airport Express dus op een versterker aan en stuur bijvoorbeeld vanaf je iPad muziek naar de Express, en je zal het horen op de versterker.

Een Airport Express kan zowel een digitaal als analoog signaal naar buiten sturen. Voor het eerste ga je wel een specialere kabel moeten aanschaffen, met aan een kant een reguliere Toslink-plug en aan de andere een mini-Toslink. Voor een analoge aansluiting heb je een kabel nodig met aan één kant een 3,5 mm stereojack en aan de andere een jack of een cinch – naargelang de aansluiting op het apparaaat waar je muziek naar wil sturen.

,

De laatste stap deden we eigenlijk hierboven al uit de doeken, namelijk een kabel leggen tussen de audio-uitgang op de Airport Express en de ingang op de versterker of multiroomsysteem. Bij die laatste zal je in de bijhorende app of op een controller daarna moeten de ingang selecteren om het audiosignaal dat je via Airplay streamt te horen. 


Bij een degelijk multiroomsysteem, zoals die van Sonos of Teufel, kan je in dezelfde app het signaal ook streamen naar andere zones. Je hebt dus slechts één verbonden Airport Express nodig om alle kamers te bedienen. Althans, als je op elk gegeven moment slechts vanaf één iPad, iPhone of computer muziek wil doorsturen. Wil je bijvoorbeeld dat een persoon in de woonkamer naar één stream vanaf een iPhone kan luisteren, terwijl een ander persoon in de keuken en eetkamer muziek vanaf een iPad opzet, dan heb je meer Airport Express-eenheden nodig.

Kortom, je hebt evenveel Airport Express-apparaten nodig als het gewenst aantal simultane streams.

Voor wie Airplay nog niet gebruikte: het is te herkenen aan het icoon van een pijltje dat in een vierkant wijst. Je activeert het op de iPad door in een app op dat icoon te drukken of – als de app het niet ondersteunt – door dubbel te klikken op de Thuisknop en dan rechts te vegen. Je ziet dan het icoontje naast de volumeregeling. Druk hierop en selecteer de Airport Express als bestemming.

Let wel: zowel de iPad of iPhone moeten zich op hetzelfde WiFi-netwerk als de Airport Express bevinden.

,

Bovenstaande uitleg legt uit hoe je Airplay door middel van een Airport Express toevoegt aan je audio-installatie. Maar je kan ongeveer dezelfde weg bewandelen om Bluetooth-streaming mogelijk te maken. 

Je moet dan in plaats van een Airport Express opteren voor een Bluetooth-ontvanger die audio naar buiten stuurt. Meestal is dat in analoge vorm, via een cinchkabel. Dergelijke ontvangers zijn er genoeg te vinden. Ze worden meestal verkocht als toestellen die Bluetooth doorsturen naar een versterker – maar ze kunnen perfect aan een systeem als Sonos worden gekoppeld.

Er zijn wel wat verschillen tussen Bluetooth en Airplay. Bluetooth is om te beginnen universeler, want aanwezig op nagenoeg elke smartphone, tablet en computer. Daar staat tegenover dat je niet al te ver van de Bluetooth-ontvanger mag zijn om een stream door te sturen. Bij Airplay kan je probleemloos vanuit de keuken een stream doorsturen naar een Airport Express in de kelder – zolang je in beide ruimtes een netwerk hebt.

Airplay past bovendien geen compressie toe, terwijl Bluetooth afhankelijk van het toestel audio kan hercoderen naar een lagere kwaliteit. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.