Redactie

300

Een Oud-Grieks relaas over een troep van driehonderd Spartanen die een laatste verdedigingslinie vormden tegen de uit duizenden krijgers bestaande krijgsmacht van de Perzische heerser Xerxes vormde in 1998 de inspiratie voor een bloederige graphic novel van Frank Miller. Tien jaar later goot Zack Snyder het in een film.

Net als Sin City, Robert Rodriguez' filmversie van Millers andere bekende strip, werd 300 een hondstrouwe adaptatie, met beelden die qua standpunt en cadrage bijna rechtstreeks uit de strip werden overgezet. De constante oversaturatie van kleuren geeft het geheel bovendien het overheersende gevoel dat je in een levende strip zit, waardoor ook het overtollige geweld verteerbaar wordt.

Alle acteurs in 300, van aanvoerder Gerard Butler tot de minst beduidende figurant, lopen in bloot bovenlijf rond en hebben een fiere sixpack, maar daar zijn wellicht meer computergraphics dan fitnessbezoeken aan te pas gekomen. Het mag in dit soort films: 300 is vooral uitzinnig zaterdagavondvertier.

Zaterdag 9 februari op VIER om 22u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.