Redactie

Bringing Up Baby

Weet jij wat een screwball comedy is? In de jaren '30 was dat filmgenre, een soort romantische komedie waarin de vrouw de broek draagt en de man gedurende een goed stuk van de film vruchteloos achter haar aanhost, onmenselijk populair.

En wellicht de beste film uit het genre krijg je op deze lamlendige zondagnamiddag gepresenteerd op Eén. Bringing Up Baby brengt Cary Grant ten tonele als David, een paleontoloog die een miljoen dollar wil losweken voor zijn museum. Maar degene waarvan hij het fortuintje hoopt te krijgen, de stinkend rijke erfgename Susan (Katharine Hepburn), heeft andere plannen met de arme ziel.

Howard Hawks, zeg maar de Quentin Tarantino van zijn tijd, waagde zich aan zowat ieder denkbaar genre uit de vroegste succesperiode van Hollywood, en transformeerde die genres ook vaak: met de originele Scarface, een voor de jaren '30 ongemeen gewelddadige prent, beïnvloedde hij bijvoorbeeld gangsterfilms uit de jaren '60 en '70, toen bloederig geweld in de cinema ineens weer kon.

Eigenlijk was Bringing Up Baby helemaal geen populaire film in zijn tijd: Hawks maakte de omgeving te donker, de dialogen te hermetisch, het door publiekslieveling Grant vertolkte hoofdpersonage te wanhopig. Dat de prent uiteindelijk toch het collectieve geheugen inging als een filmklassieker, heeft hij – net als Citizen Kane overigens – te danken aan een uitvinding die in de jaren '50 erg populair werd: het televisietoestel. De prent kwam op tv in een tijdperk waarin de kijker al iets meer gewend was.

Zondag 3 februari op Eén om 14u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.