Beeld

Chromecast gaat Airplay achterna

Het lijkt er op dat Chromecast binnenkort als ontvanger kan dienen om apps van een Android-telefoon of -tablet op je tv te tonen. Het zou het HDMI-staafje van Google opeens heel wat nuttiger maken. Bovendien zouden Android-apparaten daarmee een functie krijgen die iPhones en iPads reeds lang bezitten in de vorm van Airplay Video.

Met Chromecast kan je momenteel relatief weinig doen. De 35-dollar kostende stick past in een HDMI-poort op een televisie en bevat een WiFi-module. Vanaf een Android-toestel of pc kan je dan de inhoud van de Chrome-browser op de tv tonen, YouTube-video's of (in sommige landen) films afkomstig van Netflix. 

Binnenkort zou daar 'mirroring' of het 'spiegelen' van je tablet- of smartphonescherm bijkomen. Je zou dan willekeurige apps – een game bijvoorbeeld – op je tv-scherm tonen, terwijl je het mobiele toestel gebruikt als bediening. Dat is heel gelijkaardig wat er bij Apple-apparaten mogelijk is als je een Apple TV koppelt aan je tv-toestel.

Hints dat mirroring bij Chromecast mogelijk wordt, zijn te vinden in een update die recent voor Android 4.4.1 opdook, zegt Ausdroid. Zo is het etiket ' Wireless Display' dat vroeger aanwezig was, nu aangepast naar 'Cast screen'. Ook in de code zelf zijn er indicaties van een spiegelfunctie.

Het verdwijnen van de optie 'Wireless Display' lijkt ook een streep door de rekening van Miracast, een gelijkaardige functie die door steeds meer tv-bouwers in hun tv-toestellen ingebouwd wordt (meer achtergrond over Miracast vind je hier). Google wil met Chromecast duidelijk een eigen videostreamingfunctie, in plaats van in te stappen in de open Miracast-standaard.

Nog een belangrijke stap die gezet moet worden, is dat ontwikkelaars van apps toegang krijgen tot code zodat ze video naar een Chromecast kunnen sturen. Naast mirroring is dat ook belangrijk, omdat dan bijvoorbeeld een spelontwikkelaar op het scherm van de tablet één ding kan tonen (bijvoorbeeld een dashboard van een racewagen) terwijl op de televisie iets anders verschijnt (bijvoorbeeld het zicht door de voorruit). Vooralsnog houdt Google die code voor zich, maar het lijkt er op dat externe app-bouwers daar binnenkort toegang tot krijgen. 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.