Geluid

Denon pakt uit met X-Serie AV-receivers


Denon kondigt vandaag twee nieuwe AV-receivers aan in de X-Serie. Zowel de AVR-X3000 (949 euro) als AVR-X4000 (1.399 euro) spelen een trapje boven de traditionele middenklasse, en zetten daarbij in op pure prestaties en gebruiksgemak.


De X in de naam van de nieuwe serie verwijst naar de twee peilers waarop de reeks gebouwd is: Xcellent Performance, Xcellent Usability. Of in gewoon Nederlands: AV-receivers die topprestaties leveren, maar daarbij het installatie- en gebruiksgemak niet uit het oog verliezen.

Zo beschikken de toestellen uit de nieuwe reeks bijvoorbeeld over een installatieassistent die je begeleidt bij de set-up van de AV-receiver, compleet met een grafische user-interface (GUI) en kleurgecodeerde luidsprekeraansluitingen.
 


Stevige eindversterkers, krachtige processing
Om een waarheidsgetrouwe weergave van surroundgeluid te garanderen, besteedde Denon opvallend veel aandacht aan de eindversterkers in de AVR-X3000 en X4000. Dat uit zich niet alleen in een stevig vermogen voor de eindversterkers – 200 watt per kanaal voor de AVR-X4000, 180 watt per kanaal voor de AVR-X3000 – maar ook in een opvallend verzorgde opbouw van de versterkingscircuits.

Zo zijn alle eindtrappen discreet opgebouwd en werden alleen streng geselecteerde componenten aangewend in het ontwerp, laat Denon weten. Daarnaast werden de signaalpaden ook zo kort mogelijk gehouden met het oog op een optimaal geluid.

Om de surroundervaring nog verder te perfectioneren, krijgen beide nieuwkomers ook DTS Neo:X-, Audyssey DSX- en Dolby ProLogic IIz-technologie mee zodat zelfs 'front-height' of 'front-wide' speakers ingezet kunnen worden. Bij de AVR-X3000 blijft de maximale opstelling 'beperkt' tot een 7.1-systeem, maar de decoders van de AVR-X4000 kunnen ook een 9.2-opstelling in goede banen leiden.
 

Uitgebreid netwerkluik
Natuurlijk kan een mooie AV-receiver in deze tijd niet zonder uitgebreid netwerkluik, en ook op dat vlak beloven de X3000 en X4000 niet teleur te stellen,

Zo zijn er heel wat functies beschikbaar die muziek streamen een stuk eenvoudiger maken. Denk daarbij onder meer aan AirPlay-technologie, internetradio en toegang tot streamingdiensten zoals Spotify en Last.fm.

Natuurlijk zijn de toestellen uit de X-Serie ook DLNA-compatibel. Nog leuker – en dan vooral voor liefhebbers van klassieke muziek, live-opnames en DJ-mixen – is dat ze ook 'gapless playback' ondersteunen, zodat er geen ongewenste pauzes meer vallen tussen tracks die in elkaar overlopen.

Dat kan ook in topkwaliteit, want er is eveneens ondersteuning voorzien voor hi-res lossless muziek – bijvoorbeeld in FLAC- of WAV-formaat.

Als netwerkbronnen kunnen alle klassieke DLNA-servers aangewend, maar desgewenst kan je ook muziek afspelen van op een USB-medium dat op de USB-aansluiting vooraan wordt ingeplugd. 

Tel daar nog iOS- en Android-apps bij voor de bediening, en je merkt al snel dat de aankoop een losse audiostreamer niet langer noodzakelijk is wanneer je een van deze receivers in de woonkamer zet.


,

Indrukwekkende specificaties
Beide AV-receivers worden begeleidt door een specificatielijstje dat met een bescheiden boekwerk kan wedijveren. Toch proberen we de meest opmerkelijke cq belangrijke features voor beide nieuwkomers even op een rijtje te zetten.

Bij de AVR-X3000 heb je in de eerste plaats recht op zeven 4K- en 3D-compatibele HDMI-ingangen (waarvan één op de voorzijde zit), die worden aangevuld met twee HDMI-uitgangen.

Belangrijk om weten is dat beide HDMI-uitgangen apart aangestuurd kunnen worden, zodat ze twee ruimtes kunnen voorzien van ander beeld en geluid – een groot verschil met een klassieke dubbele HDMI-uitgang die twee keer hetzelfde beeld uitstuurt. Daarnaast is het ook mogelijk om een tweede ruimte van muziek te voorzien.

Verder is ook InstaPrevue van de partij, een handige feature die je via thumbnails een snelle blik gunt op de beeldstroom van andere via HDMI aangesloten bronnen. Zo kan je bijvoorbeeld snel checken of je jouw eigen voetbalwedstrijd op de PlayStation nog kan afwerken voor 'the real deal' op je digitale tv-box van start gaat.

Voor de automatische afstelling van de speakers en akoestiekcorrectie maakt de AVR-X3000 gebruik van Audyssey MultEQ XT-technologie, een geavanceerd meet- en correctiesysteem.

De AVR-X4000 doet daar nog een aantal leuke hebbedingen bij, met onder meer Denons eigen DDSC-HD (Dynamic Discrete Surround Circuit HD) en AL24 Processing Plus, twee technologieën die de weergave naar een nog hoger niveau beloven te tillen.

Op de achterkant treffen we maar liefst drie HDMI-uitgangen aan (twee parralel werkende exemplaren en een uitgang voor een extra zone) en de mogelijkheid om drie ruimtes onafhankelijk van muziek te voorzien.

Opmerkelijk is dat ook Audyssey LFC Processing van de partij is. Deze vrij zeldzame functionaliteit – die tot nu toe alleen op de exclusieve Denon AVR-4520 aanwezig was – maakt gebruik van de modernste psycho-akoestische technologie om bassen neer te zetten waar kracht en dynamiek achter zit, zonder de buren of andere familieleden het leven zuur te maken.

Tot slot beschikt de AVR-X4000 ook nog over Audyssey MultEQ XT 32 voor de afstelling van de speakers en akoestiekcorrectie, het top-of-the-line systeem uit de Audyssey-stal.


Beschikbaarheid en prijs
De Denon AVR-X3000 en AVR-X4000 worden vanaf juni bij de merkdealers verwacht. De X3000 is alleen beschikbaar in een zwarte uitvoering, terwijl je bij de X4000 de keuze krijgt tussen zwart en premium zilver.

Voor de AVR-X3000 zal je ongeveer 949 euro betalen, terwijl aan de AVR-X4000 een prijskaartje van 1.399 euro zal vastzitten.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Denon of op de webpagina van de Belgische Denon-distributeur Transtel-Sabima.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.