Beeld

Digitale tv van SNOW: een eerste indruk

Met SNOW van KPN verschijnt er plots een serieuze triple play-uitdager op het televisietoneel. Het voorstel is eenvoudig: een basispakket voor een competitieve prijs en al de extra's kies je zelf a la carte.

Het exacte aanbod vind je terug in dit artikel, maar om toch even een indruk te krijgen van hoe het nieuwe platform er uit ziet en wat het allemaal kan gingen we een kijkje nemen op de kantoren van KPN in Brussel. 

Decoder

De settopbox of decoder bevat in tegenstelling tot die van de concurrentie geen ingebouwde software met de gebruiksinterface. Neen, het bevat een ingebouwde browser en de gebruiksinterface van SNOW is niet meer dan een website die je bezoekt. Dat heeft een belangrijk voordeel: SNOW kan immers zijn interface erg eenvoudig uitbreiden of aanpassen, zonder daarvoor firmware updates naar elke settopbox te sturen.

Nieuwe functies, een andere layout, ze zijn allemaal makkelijk toe te voegen. Wie weet krijg je op je verjaardag wel een speciaal menu of aanbod. Maar reageert de interface dan wel snel genoeg? Het laatste wat je wil is zitten wachten op een webpagina die laadt terwijl je gewoon even de programmagids (EPG) wil bekijken.

SNOW probeert dit te vermijden door bepaalde pagina's te cachen of op voorhand al in te laden. Dit gezegd zijnde, bliksemsnel is het natuurlijk niet, maar het leek ons wel perfect bruikbaar.

TV

De standaard layout van het 'Home' scherm bevat een overzicht van je favoriete zenders, een aantal aanbevelingen die SNOW voor je klaar heeft en uiteraard het beeld van het huidige geselecteerde kanaal. De EPG toont zes zenders en ongeveer een venster van twee uur.

 


Maar een van de beste features vinden we de transparante en flexibele manier waarop SNOW omgaat met zijn extra's. Veronderstel dat je enkel het basispakket hebt, maar vanavond wil je absoluut even naar BBC4 kijken. Via de menu's op je televisie kan je in enkele klikken BBC4 bestellen, je betaalt 0,99 euro om de zender een maand in je lijst op te nemen.

Vanaf dan zit de zender voor die prijs in je maandelijks abonnement. Maar wil je dat niet, dan vink je de zender gewoon onmiddellijk na de betaling terug weg en heb je slechts voor een maand de zender, zonder verder kosten. Een prachtig a la carte systeem vinden we dat. Uiteraard zijn er ook themaboeketten beschikbaar als je een groep zenders wil.

Beeldkwaliteit

Hoe zit het met de beeldkwaliteit? SNOW gebruikt de infrastructuur én voor het grootste deel ook de zenderstromen van Belgacom. Je mag rekenen op ongeveer 5 Mbps SD-kanalen en 8 Mbps HD kanalen. Tijdens onze korte kijksessie leek de kwaliteit alvast uitstekend.

,

Video op aanvraag en mediaspeler

SNOW heeft ook een film-op-aanvraag-aanbod klaar staan dat samen met DVD-post gerealiseerd werd. Voorlopig gaat  het om ongeveer 500 films die regelmatig aangepast worden, en op termijn worden er ook tv-reeksen voorzien. De prijs voor een niet-recente film ligt vast op 2,99 euro voor 48 uur, ongeacht of het HD of SD film betreft.

Recente films zijn duurder geprijsd, en kunnen ook variëren. Je kan in de cataloog zoeken op basis van genre, maar ook op 'metadata', zoals bijvoorbeeld alle films met Bruce Willis.

De settopbox heeft een ingebouwde mediaspeler. Die laat toe om foto en muziek te spelen ofwel uit je 'cloud' (een optie bij SNOW) of vanop een USB-stick. De speler kon tijdens de test overweg met mp3 en wav-bestanden maar verslikte zich op wma-bestanden.

Video afspelen is helaas niet mogelijk, al lijken de specs van de settopbox duidelijk aan te geven dat het kan. Mogelijk wordt dit later als functie toegevoegd. Ook DLNA-functionaliteit is voorlopig niet voorzien.

Conclusie

Het mag gezegd, de eerste indruk was positief. SNOW ziet er erg veelbelovend uit. Het aanbod zit goed in elkaar, de kwaliteit is degelijk en de prijs scherp. SNOW heeft naar onze mening ook behoorlijk wat potentiëel naar de toekomst toe. Wel is het zo dat de digitale televisie van SNOW nooit als alleenstaand product kan worden aangeschaft. Je moet er minstens internet bij nemen, of combineren met internet en telefonie.

We kijken in elk geval er naar uit om het SNOW-platform wat langer op de proef te stellen, waarna we een definitieve bespreking zullen voorzien.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.