Geluid

Dynaudio geeft Excite-lijn update

Op High-End München – de grootste Europese show rond high-end audio – haalde Dynaudio het zeil van de vernieuwde Excite-speakerserie. De vier nieuwkomers in deze reeks beloven hoogstaande prestaties voor een budget op mensenmaat.

De nieuwe serie – die tegen de herfst bij de dealers wordt verwacht – komt dus aan de start in een vierkoppige bezetting, die beschikbaar is in heel wat afwerkingsvarianten. Zo kan je kiezen voor een zwarte of witte uitvoering in satijnglans, of een versie met een houtlaag in walnoot of rozenhout.

Voor de liefhebbers van compacte speakers is de Excite X14 een interessante nieuwkomer. Deze monitor in boekenplanlformaat gaat zo'n 990 euro per paar kosten.

Zie je het groter, dan komen de X34 en X38 in beeld –  vloerstaande tweeweg en drieweg modellen waaraan een prijskaartje verbonden is van respectievelijk 2.190 en 2.990 euro per paar.

En om ook aan de wensen van surroundliefhebbers tegemoet te komen, is er ook nog de X24 (690 euro), een centerspeaker. Kortom, een behoorlijk compleet aanbod.

Eenvoudiger aan te sturen
Met de nieuwe reeks wil Dynaudio high-end geluid dus binnen het bereik brengen van een grotere groep muziekliefhebbers. Toch sneed het daarvoor geen opzichte hoeken af.

Zo werd de nieuwe serie volledig in eigen huis ontworpen en wordt ook de productie in eigen huis uitgevoerd. 

En ook op technisch vlak verloochent Dynaudio z'n roots niet. Zo worden voor de drivers die voor het laag instaan spreekspoelen uit aluminium gebruikt, terwijl de conussen vervaardigd zijn uit MSP (Magnesium Silicate Polymer). Voor de tweeters wordt dan weer gebruikgemaakt van een speciaal gecoate stof, die voor een smoothe weergave van hoge tonen garant moet staan.

Leuk weetje: volgens Dynaudio zou de nieuwe serie makkelijker te matchen zijn met een ruim aanbod versterkers en makkelijker aan te sturen zijn door de hogere impedantie met een vlak verloop. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.