Redactie

East of Eden

Het is een misvatting dat de onfortuinlijk vroeg overleden James Dean maar in drie films te zien is. Voordat hij effectief hoofdrollen voor zijn rekening nam, was hij al te zien in Sailor Beware (met Dean Martin en Jerry Lewis), Fixed Bayonets, Has Anybody Seen My Gal?, en Trouble Along the Way (met John Wayne).

Maar het was met East of Eden, Elia Kazans verfilming van een roman van John Steinbeck, dat hij zijn doorbraak forceerde. Dean kwam in de gratie bij Kazan toen hij studeerde aan diens Actors Studio, waar hij de geheimen van method acting – waarbij de acteur emoties bij zichzelf teweegbracht in plaats van de uiterlijkheden ervan te imiteren – ingelepeld kreeg. Toen Kazan in 1955 groen licht kreeg voor zijn Steinbeckverfilming, zag hij in Dean de ideale match voor het jonge hoofdpersonage, een jongere die totaal vervreemdt van zijn vader en – in een soort Kaïn-en-Abelhistorie – zijn broer.

East of Eden is een zwaarmoedige film, maar het was de intense vertolking van Dean die de Amerikaanse jeugd in massa's naar de cinemazalen lokte.

Maandag 18 februari op TCM om 22u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.