Beeld

Er is een UHD-logo in de maak

Je kent ze misschien nog wel, de eerste 'HD Ready' logo's. De maker van deze logo's, DigitalEurope, vroeger gekend als EICTA, werkt nu aan een nieuw logo voor UHD-tv's.

In een niet zo ver verleden hielpen het 'HD Ready' en 'HD Ready 1080p' logo de consument om een onderscheid te maken tussen Full HD (1080p) beeldschermen en schermen met een lagere resolutie.

DigitalEurope liet recent weten dat ze de eerste reeks vereisten voor een nieuw UHD-logo al hebben klaarstaan. Het logo zelf is nog niet bekend.

Native Resolutie: 3840 x 2160 Pixels 
Aspect Ratio: 16:9 
Kleurruimte: ITU-R BT.709 
Kleur Bit diepte: 8 Bit 
Framerate: 24p/25p/30p/50p/60p 
Audio: PCM 2.0 Stereo

Bedenkingen
De audio, resolutie en beeldverhouding eisen zijn geen verrassing, maar wel opvallend is de eis voor framerate ondersteuning tot 60 frames per seconde. Vermits de huidige HDMI 1.4 standaard maximaal 30fps ondersteund voor 4K-beelden zijn heel wat van de huidige UHD-tv's (nog) niet klaar voor het logo. Enkel toestellen met HDMI 2.0-aansluitingen voldoen aan die eis.

Daardoor is voorlopig enkel de Panasonic TX-L65WT600E nu al klaar voor het logo. Sony liet wel weten dat hun X9005-toestellen een HDMI-upgrade zullen krijgen via firmware. Samsung zal zijn UHD-tv's met behulp van een nieuwe 'One Connect' box voorzien van HDMI 2.0.

Philips zou naar verluidt ook een upgrade aanbieden voor de 65pfl9708s maar we konden dat nog niet officieel bevestigen. Over Toshiba en LG hebben we voorlopig geen nieuws.

Wat kleurweergave betreft is er gekozen voor de huidige HDTV-standaard, zoals we die nu al op al onze toestellen kennen, ITU-R BT.709 (ook gekend als Rec.709) en 8 bit-kleur. We hadden stilletjes gehoopt dat we samen met UHD ook een breder kleurbereik en dus nog realistischere beelden zouden krijgen. Er bestaat immers al een standaard voor een breder kleurbereik bij UHD-beelden, namelijk Rec.2020.

REC709 vs REC2020 kleurbereik

We tonen beide standaarden even op één figuur. De hoefijzervorm toont alle kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog, de twee driehoeken tonen respectievelijk Rec.709 en Rec.2020.

Ook fijner kleurdetail door gebruik van 10-bit of 12-bit kleur is nog niet noodzakelijk. Hogere bitdieptes zorgen er voor dat je in subtiele kleurgradiënten geen lastige kleurbanden ziet.

In zijn persbericht laat DigitalEurope wel weten dat ze de huidige richtlijn als een basis zien, en dat ze niet willen speculeren over verdere karakteristieken tot de markt wat rijper en beter begrepen is. Mogelijk zien we in de toekomst dus nog een tweede, gevorderd logo.

,

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.