Redactie

Everything or Nothing: The Untold Story of 007

Hoe komt het dat een filmpersonage vijftig jaar lang zo populair blijft? Het zal om te beginnen wel iets met de universele charmes van de figuur te maken hebben. Elk van de zes acteurs die doorheen de vijf decennia gestalte gaf aan de figuur deelt, ondanks de grote verschillen in hun vertolking van de geheimagent, ongeveer dezelfde karakteristieken: strak in het pak, charmante praat, goeie manieren, every inch a gentleman. Vrouwen willen 'm, en mannen willen 'm zijn.

Maar daar gaat deze documentaire niet over. Everything or Nothing: The Untold Story of 007 heeft het vooral over hoe de producenten van de Bondfilms erin geslaagd zijn om hun verhalen aan te passen aan veranderende geopolitieke constellaties. Toen de Russen bijvoorbeeld konden worden weggestreept als vijand nummer één, na de val van het IJzeren Gordijn en later de Sovjetunie, gingen ze zich richten op nieuwe vijandbeelden, zoals het internationaal terrorisme.

Filmmaker Stevan Riley vertelt ook over hoe de toon van de reeks schipperde tussen de steenharde Bond-incarnaties van Sean Connery, Timothy Dalton en Daniel Craig naar de eerder farcicale vertolkingen waarmee Roger Moore en Pierce Brosnan de figuur naar het scherm brachten. Dat allemaal door de juiste mensen te interviewen: vier van de zes Bond-acteurs doen hun zegje, en ook producente Barbara Broccoli en bondgirl Maud Adams komen voor de camera.

Zondag 13 januari op Canvas om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.