Redactie

Film: James Bond 50th Anniversary Collection

We zetten er geld op dat iedereen die dit artikel leest meteen een zeker beeld voor ogen krijgt bij het lezen van de naam James Bond. Van waanzinnige gadgets en bloedmooie wagens tot kwinkslagen en – wie zou ze durven vergeten – de Bond-girls.

Het geeft aan wat voor een icoon de Britse geheime agent is. Net als de zinnen “A Martini, shaken, not stirred” en “Bond, James Bond” intussen de meeste geïmiteerde filmcitaten ooit moeten zijn.

,

Rond deze tijd is in de bioscoop Skyfall te zien, de 23ste James Bond film. Mooi getimed voor de vijftigste verjaardag van de eerste film, Dr. No, die in 1962 verscheen en vooral bekend is voor de scène waarin Ursula Andress, getooid in een witte bikini, als een nimf uit de zee komt waden. Sindsdien is er met de regelmaat van de klok een Bond-film opgedoken, min of meer eens om de twee jaar. 

In de speciale Blu-ray-box zijn alle 22 offciële films verzameld, waaronder een heel aantal die nooit eerder in high-definition zijn vrijgegeven. Goed nieuws voor cinefielen en 007-fans is dat de films met liefde en vakmanschap zijn overgezet van pelicule naar 4K-materiaal.

In sommige gevallen kwam er heus restauratiewerk aan te pas. Dat merk je bijvoorbeeld in Goldfinger, dat er beter dan ooit uitziet – op een paar shots na die schijnbaar niet meer naar topkwaliteit te brengen zijn. Maar over het algemeen zijn de films magistraal overgezet op Blu-ray, en zijn ze een feest voor het oog.

En ook voor de oren, want de soundtracks zijn eveneens onder handen genomen. Fijn, want naast de vele explosies en spitsvondige dialogen is het natuurlijk genieten van de klassieke titelsongs van de James Bond-!lms. ‘Diamonds are Forever’ van Shirley Bassey, ‘You Only Live Twice’ van Nancy Sinatra of ‘Live and Let Die’ door Paul McCartney’s Wings zijn er maar enkele. En laat ons het beroemdste deel van de soundtracks niet vergeten, het gitaargetokgitaargetokkel bij de James Bond Theme.

In deze doos vind je evenwel niet de officieuze Bond-films, zoals Never Say Never (een berouwtrip van Sean Connery) of Casino Royal uit 1967 (een satire met Peter Sellers en Woody Allen). 


 

,

Wat je ook merkt als je de films begint te bekijken, is hoe sterk de !lms geëvolueerd zijn in de voorbije vijftig jaar maar dat tegelijkertijd 007 toch hetzelfde bleef. 

Toch voegde elke acteur die Bond gestalte gaf zelf iets aan het personage toe. Sean Connery wordt door velen gezien als de beste Bond, want de eerste. Nochtans speelt Connery soms wat houterig en de eerste exploten van 007 zijn niet altijd zo spectaculair. Ze ademen wel duidelijk de sfeer van de jaren zestig uit.

Heel anders is George Lazenby, de man die één keer Bond speelde in On Her Majesty’s Secret Service, maar daarna opstapte. Het publiek smaakte het niet dat de enigmatische geheim agent in deze film tranen liet omdat zijn echtgenote – nog iets dat niet bij Bond paste – was omgebracht.

Roger Moore was vervolgens helemaal een figuur uit de jaren zeventig en tachtig, een acteur die ook vaak verguisd werd maar wel heel wat geslaagde oneliners introduceerde. For Your Eyes Only is misschien wel zijn beste Bond-vertolking, en een van de spannendste uit de reeks.

Na Moore kwam Timothy Dalton, een meer klassieke acteur en die ondergewaardeerd werd als 007. Nochtans zijn The Living Daylights en Licence to Kill heel geslaagde actie!lms, met een goede mix tussen humor en aardig wat geweld.

Pierce Brosnan volgde hem op en deed nog het meest aan de stijl van Roger Moore denken, onder andere in het zeer succesvolle Goldeneye. 

Ook de huidige Bond, Daniel Craig, zet een sterke MI6-agent neer. Craig is bikkelhard, temperamentvol en veel meer een rebel dan zijn voorgangers, wat James Bond helemaal klaarstoomt voor de 21ste eeuw.,

Het fijne aan de Bond-!lms is dat ze veel meer zijn dan de zeven Bond-acteurs. Het zijn onwaarschijnlijke plots met kwaadaardige booswichten (Blofeld met zijn witte Perzische kat, iemand?), totaal overdreven en weinig effectieve valstrikken en vooral ook iconische wagens.

De Aston Martin DB5 of Lotus Esprit zijn maar twee van de auto’s die ‘gemaakt’ werden door hun optredens in Bond-films. Spijtig genoeg ontbraken op de gecommercialiseerde modellen de opties die 007 van Q kreeg, zoals schietstoelen om lastige passagiers via het zonnedak te verwijderen.

En dan zijn er natuurlijk de verleidelijke Bond-girls, met weinig subtiele namen als Pussy Galore en Xenia Onatopp. Een indrukwekkende lijst modellen en actrices liet zich verleiden door Bond: Jane Seymour, Britt Ekland, Famke Janssens, Sophie Marceau, Halle Berry … Allen vielen ze vroeg of laat voor 007, al blijft de romance altijd maar een film lang duren en is ze soms gedrenkt in verraad.,

Met deze box koop je geen 22 flauwgekookte ‘sequels’, maar spannende spionnen- en actie!lms die zichzelf keer op keer opnieuw uitvinden. En je daarbij constant zullen verrassen, met verhalen die altijd balanceren tussen ludiek en meeslepend.

Een absolute aanrader voor iedereen die een klein beetje fan van 007 is dus.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.