Redactie

Forbidden Planet

Meer dan twintig jaar voordat sciencefiction gemeengoed werd in de cinema, dankzij kleppers als Barbarella, Star Wars, Alien en Blade Runner, waren er al vroege pareltjes als deze Forbidden Planet, die een inspiratiebron vormden voor die latere gouden decennia van de sf-film.

De bemanning van een schip dat een reddingsoperatie moet uitvoeren op een planeet waar ineens een team wetenschappers niks meer van zich laat horen, komt een hoop gevaren tegen op die 'verboden' klont. Maar  scheepscommandant J.J. Adams (een 32-jarige Leslie Nielsen!) krijgt vooral te kampen met een vijand van menselijke aard: de van het aardse leven vervreemde intrigant Dr. Morbius, schijnbaar de enige overlevende van het wetenschappersteam.

Forbidden Planet bleef de afgelopen vierenvijftig jaar (want de prent dateert al van 1958) vooral bekend dankzij Robby The Robot, een nevenpersonage dat  een beetje ongewild in het collectieve filmgeheugen is blijven zitten. Maar kijk daar eens voorbij, en let vooral op de beklemmende sfeer van de planeet, de vreemde relatie tussen die Dr. Morbius en zijn wulpse dochter Altaïra, en de plastiekerige decors die zo waren weggelopen van de covers van sf-romans uit die tijd.

Woensdag 30 januari op TCM om 14u25

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.