Redactie

Goldfinger

From Russia With Love was misschien de beste James Bondfilm, maar de vanavond op het menu staande Goldfinger is zonder enige twijfel de meest iconische van de zesentwintig. Niet voor niets haalde Daniel Craig vorig jaar in Skyfall, op zijn beurt de beste Bond sinds Goldfinger, de klassieke Aston Martin uit deze prent nog eens van stal – de hommage was zonder meer op zijn plaats.

Ook krijg je Sean Connery in zijn beste doen, booswicht Odd Job met zijn vlijmscherpe bolhoed, de introductie van hoogtechnologische gadgets (zie bijvoorbeeld de zonet genoemde Aston Martin, met ingebouwde mitrailleurs), en de beestige Honor Blackman als love interest Pussy Galore.

De producers van de reeks zetten met deze prent ook een traditie verder die een van de onderschatte pijlers onder de serie zou worden: een slechterik van een niet-Britse of -Amerikaanse nationaliteit. Deze keer haalden ze de Duitse acteur Gert Fröbe binnen voor de figuur van Auric Goldfinger, de goudmagnaat die van plan is om de wereldeconomie tot puin te herleiden door middel van een bomaanslag in het Amerikaanse Fort Knox.

Bijna ging dat mis: toen producer Cubby Broccoli Fröbe voor het eerst ontmoette, bleek die geen noot Engels te verstaan – en dat was nadat zijn krabbel al onder het contract stond. Maar kijk naar Goldfinger, en je hebt geen seconde de indruk dat hij zijn tekst klakkeloos van buiten had geleerd. Of wel?

Vrijdag 5 juli op VIER om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.