Redactie

Google start Belgisch alternatief voor iTunes

Belgen hebben er lang op moeten wachten, maar nu is Google Music ook bij ons beschikbaar. De dienst streamt eigen muziek naar Android-smartphones én verkoopt ook muziek. De dienst was al een tijdje beschikbaar in de V.S. en in de grote Europese landen. Nederland valt alsnog buiten de boot.

Google Music is een verlengstuk van de Google Play-winkel, en is in de eerste plaats gericht op Android-bezitters. Gebruikers van de dienst kunnen tot 20.000 tracks naar de cloud van Google uploaden vanaf hun eigen pc. Daarna is de eigen muziekcollectie gemakkelijk toegankelijk op de telefoon of tablet, om te stream maar ook meteen naar het mobiele toestel te downloaden.

De dienst is daarmee heel vergelijkbaar met iTunes Match, de cloudfunctie van Apple. Lange tijd was het grote verschil dat je bij Apple niet alle tracks moest uploaden, maar enkel de liedjes die Apple niet in zijn bibliotheek had zitten. Dat spaarde heel wat uploadwerk, wat in een land met internetlimieten interessant was. Ondertussen heeft Google Music ook die 'matchingtechnologie'.

iTunes Match zit ook volledig ingebed in het Apple-systeem en kost ook net geen 25 euro per jaar. Via officieuze apps kan je wel muziek die bij Google Music geparkeerd staat op een iPhone beluisteren.

 

,

Via Google Music kan er ook muziek aangeschaft worden. De prijzen zijn min of meer competitief met iTunes, de grootste online muziekwinkel. Maar het heeft wel zin om te shoppen, want hier en daar zijn er verschillen: zo kost bijvoorbeeld het album 'Simple' van Daan bij Google 10,99 euro en bij Apple 5,99 euro, terwijl Axelle Reds 'Rouge Ardent' bij Google een euro goedkoper is.

Google is duidelijk ook voorbereid voor een Belgisch offensief, want lokale artiesten worden expliciet in de kijker gezet.

Bij het streamen werkt Google met een adaptieve aanpak: naargelang de kwaliteit van de internetverbinding wordt de bitrate-kwaliteit teruggebracht. Het maximum is 320 kpbs. Aangekochte muziek is in MP3-vorm aan 320 kbps. De iTunes Store verscheept liedjes aan 256 kpbs in AAC-formaat.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.