Geluid

Hoofdtelefoon en smartphone bij Oppo

Oppo kennen we vooral van hun bekroonde Blu-rayspelers. Het Chinees-Amerikaanse bedrijf zoekt echter nieuwe richtingen op, en brengt nu ook smartphones en een hoogwaardige hoofdtelefoon uit.

De Oppo-smartphones zijn er al even, maar zijn maar moeilijk te vinden in onze contreien. In december verschijnt de N1, een toestel met een 5,9 inch Full HD-scherm, een 13 megapixelcamera, en een paar unieke eigenschappen. Zo voorziet de fabrikant expliciet de mogelijkheid om de telefoon te hacken met de CyanogenMod-firmware en is er een touchpad achteraan de telefoon.

Oppo Digitale, de Amerikaanse dochter, lanceert bovendien een opvallende highend hoofdtelefoon. De Oppo PM-1 is een van de weinige hoofdtelefoons op de markt die de planar magnetic-techniek gebruikt, een technologie die deels lijkt op die van electrostatische luidsprekers en die een wijds geluid beloofd. Dergelijke hoofdtelefoons zouden ook minder beïnvloed worden door de hoofdtelefoonversterker.

De PM-1 zou dus weleens een heel bijzondere hoofdtelefoon kunnen worden, die wel moet concurreren met andere planar magnetic-liefhebbers, zoals HiFiman en Audeze.

Begin 2014 lanceert Oppo ook een hoofdtelefoonversterker, de HA-1. Wat er onder de motorkap steekt, is gebaseerd op de techniek van de BDP-95 en BDP-105. De BDP-103, die heel gelijkend is op de BDP-105, won nog recent een EISA-award (lees hier de review). Een van de sleutelcomponenten die de Blu-rayspelers met de HA-1 delen is de ESS 9018 Sabre32 DAC-chip.

De HA-1 is dus een versterker en DAC in één, met een klasse B USB-aansluiting voor een directe verbinding met een pc. De DAC-module is zowel voorzien voor 'regulier' PCM-geluid als voor DSD-stream van hires-audiobestanden. Oppo zegt ook te werken aan deals om te zorgen dat de versterker bij verschillende toptelefoons de audio digitaal kan inlezen, zodat de klank niet bezoedeld wordt door de vaak minderwaardige DAC-chips die in een telefoon steken. De HA-1 zal ook compatibel zijn met de hoogwaardige Apt-x-codec voor streaming via Bluetooth.

Over de prijzen van de PM-1 of HA-1 is nog niet bekend, en hetzelfde geldt over de lanceerdata. Op verschillende fora wordt gehint dat de PM-1 nog dit jaar verschijnt, terwijl de HA-1 in het voorjaar zou volgen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.