Mobile

Huawei mikt op betaalbare highend

Huawei is bij ons niet meteen de bekendste merknaam, maar de Chinese telecomgigant wil nu ook Europa veroveren. En niet met budgetmodellen, maar highend smartphones die de strijd met Samsung en Apple aankunnen. Er zijn ook plannen om een volledige tabletlijn met 7- en 10-inch schermen bij ons te introduceren.

Ambitie hebben ze genoeg bij Huawei, blijkt uit de uitleg van directeur Robbert de Graaf: “We willen voor smartphones nummer drie worden in 2015, zowel wereldwijd als in België”. Nu worden Chinezen merken vaak geassocieerd met ‘goedkoop’ en ‘budgetmodellen’, maar van die stigma wil Huawei – achter de schermen een van de grootste leveranciers van 3G-netwerkapparatuur ter wereld – af.

,

Er wordt dus hoger in de markt gemikt, maar wel met concurrentiele prijzen. Op CES en ook op de Belgische event in het Atomium viel de Ascend Mate te bewonderen, met een 6,1 inch IPS-scherm. Zo’n tablet-telefoonhybride moet de strijd aangaan met vlaggenschepen als Galaxy Note 2 van Samsung. De introductie van het reusachtig apparaat op is gepland voor april, met een zeer scherpe prijs van 449 euro. De Note 2 kost honderd euro meer.

Volgens Huawei kan zo’n prijsverschil, omdat het Chinese bedrijf veel intern ontwikkeld en fabriceert. Onder andere de quadcore-processors worden binnenshuis gemaakt, wat volgens de Graaf nog bijkomende pluspunten levert. Zo zou Hauwei zijn toestellen veel zuiniger kunnen maken dan de concurrentie, zodat ze op een batterijlading langer meegaan dan verwacht.

Afgaande op een korte kennismaking met de Mate vertaalt dat prijsverschil zich niet in een trager toestel of een minderwaardig scherm. Ook de afwerking is bepaald van een laag niveau, al oogden de telefoons die wij kort zagen qua bouwkwaliteit niet op de hoogte van een Apple of Nokia, bijvoorbeeld.

De Ascend Mate draait Android 4.1, bevat een quadcore-processor aan 1,5 GHz, een 8 megapixelcamera achteraan. We zijn zeker benieuwd om te zien of de 4.050 mAh batterij zo’n groot scherm lang van stroom kan voorzien.
,

Andere nieuwe toestellen omvatten een Ascend W1, een Windows Phone 8-telefoon van circa 200 euro die in maart op de markt komt. Het Chinese merk wil een aantal troeven uitspelen. Zo heeft een toestel een garantie van drie jaar en wordt het hersteld binnen drie dagen.

Huawei wilt dus veel en lijkt toch wat troeven te hebben. Het is echter niet evident om de beoogde doorbraak te forceren, want de smartphonemarkt wordt gedomineerd door Samsung en Apple. De rest vecht voor de kruimels, en er zijn heel wat merken – Sony, Nokia en HTC, om maar enkele namen te noemen – die azen op de derde plaats.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.