Redactie

Once Upon a Time in America

Na zijn tetralogie van spaghettiwesterns (A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly, en Once Upon a Time in the West) waagde de Italiaanse regisseur Sergio Leone zich voor zijn laatste film eindelijk aan een goeddeels Amerikaanse productie. En wat voor één: het verhaal van Once Upon a Time in America beslaat vijf decennia, en de film duurt een onwaarschijnlijke vier uur.

Maar het is géén kwestie van uitzitten: het verhaal in deze originele versie (ten tijde van de cinemarelease werd er een slordig ingekorte uitvoering getoond) vat vijftig jaar Amerikaanse geschiedenis samen vanuit het oogpunt van een aantal Joodse, Italiaanse en Ierse immigranten in New York, en toont de gebeurtenissen vanuit een minzaam naturalisme. Je kunt de film nog wel een soort spaghetti-gangsterepos noemen, want een groot deel van de scènes die zich in New York zouden moeten afspelen werden opgenomen in Rome en Montréal.

De naar goeie spaghettiwestern-traditie geïmporteerde Amerikaanse acteurs als Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams en Joe Pesci doen echter zo goed hun werk, dat je niet eens stilstaat bij de decors.

Vrijdag 31 mei op Canvas om 22u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.