Redactie

Pat Garrett and Billy the Kid

De historische figuren kennen we allemaal, en het verhaal van Pat Garrett and Billy the Kid (1973) is de afgelopen eeuw al zo vaak verteld in Hollywood: voormalige vrienden komen aan weerszijden van de wet terecht wanneer een van hen capituleert aan een geregeld bestaan, en nu verplicht is om zijn voormalige makker op te jagen.

Als we ze allemaal overschouwen, kunnen we deze prent van Sam Peckinpah echter als de definitieve film over het onderwerp zien. De fotografie is meesterlijk, het tempo doordacht (let bijvoorbeeld op die scène waarin Garrett eerst The Kid zijn liefdesspel laat afmaken), en de acteurs goed gekozen.

Countryzanger Kris Kristofferson nam in deze prent voor het eerst een hoofdrol voor zijn rekening, en bouwde zo in de jaren '70 een acteercarrière op die helaas vroegtijdig werd afgeblokt door de commerciële flop van Heaven's Gate uit 1980 (anders een zéér verdienstelijke film). James Coburn is zijn vakkundige zelve als Pat Garrett. En er zit een opmerkelijke bijrol in van folkzanger Bob Dylan!

Maandag 13 mei op TCM om 22u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.