Geluid

Review: Denon PMA-1510AE

In het Denon-gamma prijkt deze PMA-1510AE tussen de meer instapgerichte 720AE (449 euro) en de 2020AE (2.199 euro), de topper van de Japanse fabrikant. Het
is een toestel dat van bij het uitpakken al een uitgesproken chique indruk nalaat, zowel wat de afwerking als bouwkwaliteit betreft.

Het chassis is goed gedempt en het gewicht van ruim 15 kilogram doet meteen het beste vermoeden voor de bouwkwaliteit. Ook de afmetingen zijn niet gering, waarbij vooral de diepte van 41 centimeter een aandachtspunt kan zijn bij de plaatsing.

Onder de kap heeft Denon goed gebruik gemaakt van de voorradige ruimte door de PMA-1510AE te voor- zien van een ultra high-current eindtrap en een mooie transformator. 

,

Wat functionaliteit betreft is de Denon PMA-1510AE duidelijk geschoold op klassieke leest, met louter analoge in- en uitgangen. En dat zijn er wel wat: we tellen drie cinch-ingangen, een phonostage die zowel met MM- als MC-elementen raad weet, twee recorderloops, een pre- out én een main-in.

Tel daar nog twee paar luidsprekeraansluitingen bij met stevige metalen terminals, en je mag gerust spreken van een uitermate flexibel toestel waarmee kabelkunstenaars zich kunnen uitleven.

Op het gebogen aflopende frontpaneel staan ook heel wat knoppen, onder meer voor de (overbrugbare) toonregeling en balans. Eveneens opvallend is dat er naast een draaiknop voor de bronselectie en het volume nog een aparte draaiknop is voor de opnamebron, waardoor het mogelijk wordt om het signaal van één bron via de speakers te beluisteren en tegelijk een andere naar een recorder of losse hoofdtelefoonversterker te sturen. Al is die laatste niet onmisbaar, want de PMA-1510AE heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting aan boord.

Die uitgebreide functionaliteit maakt de bediening er gelukkig niet lastiger op: ook deze Denon blijft gewoon een rechttoe-rechtaan stereotoestel, dat zich bovendien opvallend prettig laat bedienen via de knoppen op het voorpaneel. Het enige minpuntje dat we noteren is van toepassing op de meegeleverde afstandsbediening.

Die ligt weliswaar prettig in de hand, maar staat ook vol met knopjes die vooral bestemd zijn voor een Denon CD-speler. Daardoor is ze wat minder overzichtelijk. 

,

Wanneer we de aan/uit-knop op het voorpaneel indrukken en enkele tellen later een geruststellende klik horen van een relais, staat de PMA-1510AE klaar om zijn kunnen te bewijzen.

De klank van de Denon laat zich het best omschrijven als beheerst, rustig en geraffineerd, wat meteen voor een stijlbreuk zorgt met de eerder besproken Rega Brio. (Zowel de Rega als deze Denon werden besproken in het dossier stereoversterkers in FWD48).

Waar die laatste vooral inzet op een gedreven weergave, komt de Denon analytischer, softer en net wat afstandelijker over – zonder te vervallen in extremen. Er zit ook veel autoriteit in het laag, al lijken stemmen net ietsje dikker te worden neergezet dan we gewend zijn.
 


,

Als totaalpakket hebben we deze Denon best hoog zitten. Het is een prima keuze voor liefhebbers van rust en finesse, al gaat zijn beheerste karakter soms
een beetje ten koste van de beleving in de muziek.

In een set-up met wat frisser klinkende speakers of een moderne woonomgeving met minder demping, kan hij echter net die rustgevende factor zijn die je set verlangt. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.