Geluid

Review: Olive 06HD

Zullen we maar meteen beginnen met de meest subjectieve uitspraak die we over deze streamer gaan doen? Oké, bij deze dan: de Olive 06HD is een bloedmooi en uiterst sexy apparaat. En dan is het ook nog zo dat het apparaat ‘in the flesh’ een stuk fraaier oogt dan op foto. 

De 06HD is trouwens ook een eindje dieper dan je zou verwachten. Wel zorgt de eigenheid van het ontwerp ervoor dat je deze Olive niet zomaar kan combineren met andere audioapparatuur. Vooral de schuin aflopende zijkanten zijn daar verantwoordelijk voor.

Op de voorzijde zit een CD-sleuf – de knalgroene omlijsting maakt dat je er niet zomaar naast kan kijken – en een full-size hoofdtelefoonuitgang met een eigen volumeregeling.

Over naar de achterzijde. Het aansluitveld aldaar is niet van de poes. Links zit een stroomaansluiting – in dit segment verwacht je een losse stroomkabel en die krijg je dan ook – met een aan/uit-schakelaar ernaast. Dat vinden we eigenlijk niet zo handig: we hebben toch echt liever dat knoppen en schakelaars die je regelmatig gebruikt vooraan zitten.

De digitale uitgangen bevinden zich in het midden. Je krijgt hier een 24K vergulde coaxiale uitgang, een Toslink-exemplaar en zelfs een Neutrik AES/EBUuitgang. Dat je het aantal apparaten waar je met zo’n AES/EBU-uitgang terecht kan op één hand kunt tellen is
jammer, maar dat kunnen we de Olive moeilijk aanwrijven. 

We vinden het wel jammer dat de Olive 06HD geen digitale ingangen heeft. Aan de andere kant kan je je natuurlijk wel afvragen wat voor apparaat je daar dan op zou moeten aansluiten? Een CD-speler alleszins niet, want die zit al ingebouwd in de 06HD.

Rechts zitten de analoge uitgangen. Je krijgt een stereopaar op cinch – ook weer verguld – en een paar gebalanceerde XLR-uitgangen. Mooi zo. Naar de onderkant toe zitten nog eens zes aansluitpoorten: USB, twee aansluitpunten voor externe Wi-Fi-antennes, HDMI, ethernet en een IR-ingang.


,

En nu wil je weten waar die USB- en HDMI-poorten voor dienen? Zoals te verwachten kan je een harde schijf aansluiten op de USB-poort. Die dient dan wel enkel om een back-up te maken van de muziekbibliotheek die je in de 06HD bewaart. En om die back-up
terug te zetten naar de 06HD, in het geval diens harde op een beter bereikbare en meer zichtbare positie schijf de geest zou geven.

Via de HDMI-poort kan je het beeld dat op het grote LCD-display op de bovenzijde van het apparaat getoond wordt ook weergeven op een externe tv.

En zo komen we dan eindelijk bij de bovenkant. Die staat onder een hoek naar de gebruiker toe gericht en neemt op die manier eigenlijk de rol van het voorpaneel over. Maar dan wel met heel veel ‘real estate’.

Het grootste deel daarvan wordt ingenomen door het touchscreen. Links daaronder zit een navigatie-eiland en in het midden en rechts zijn de transporttoetsen aangebracht. En een sleep/wake-toets. De indeling en de vormgeving zijn dus heel apart, zoveel is duidelijk.

Eigenlijk is het zonde om dit apparaat in een kast te stoppen. Daar is het ten eerste veel te mooi voor en ten tweede kan je dan niet meer bij het touchscreen aan de bovenzijde. En dan mis je toch wel wat.

Maar laten we niet vooruit lopen op de zaken.

,

De Olive 06HD biedt je toegang tot muziek die op z’n interne harde schijf staat, maar je kan er ook muziekbibliotheken mee benaderen die zich elders op het netwerk bevinden. En je kan ook naar internetradio luisteren. 

Het is de bedoeling dat je je eigen cd-collectie ript met de ingebouwde Teac CD-drive. Uiteraard moet je de Olive wel verbinden met het internet als je het artwork van de albums erbij wil.

Opmerkelijk is dat je de CD-drive ook kan gebruiken om schijfjes te branden. Als je eerder al een muziekbibliotheek hebt samengesteld, kan je die via een computer kopiëren naar de Olive. Hou er wel rekening mee dat enkel FLAC, WAV, MP3 en AAC worden ondersteund.

Als je één en ander aan de metadata van je muziek wil veranderen, dan kan dat met de Maestro-software. Die draait zowel op Mac als Windows, maar wel enkel onder de vleugels van Firefox.


Voor de opslag van muziek heeft de Olive 06HD een 2TB schijf aan boord, die nagenoeg geruisloos functioneert. Met de capaciteit – goed voor zo’n 5.000 albums in FLAC-formaat – zit het ook wel snor.

Het apparaat beschikt over een hoogwaardige voeding, compleet met een ingebouwd filter dat bijgeluiden die via het elektriciteitsnet komen binnenwaaien moet tegenhouden. 

Daarbij is de transformator veel groter dan nodig is, wat moet resulteren in een stabiele voeding. Verder zijn de voedingsgedeeltes voor het analoge en digitale luik gescheiden van elkaar. 

En uiteraard heeft de Olive ook een serieuze DAC onder de motorkap zitten – twee 192 kHz/24 bit Burr-Brown PCM1792-exemplaren – die onder het commando van een laagjitterige masterklok opereert. 

De Olive kan muziek upsamplen tot 24-bit/384 kHz. Voor het decoderen houdt de 06HD het pas voor bekeken bij 24-bit/200 kHz, maar de output via de digitale uitgangen is gelimiteerd tot 24-bit/96 kHz.

,

De Olive is één van de weinige streamers op de markt waar je nog een IR-afstandsbediening bij krijgt. Die werkt best wel aardig, maar negen kansen op tien ga je het apparaat toch vooral met een app willen besturen. En die is er zowel voor het iOS- als het Androidplatform. 

Het eerste wat opvalt als je de app opstart, is dat de user interface op het display van de 06HD wegvalt. Op dit grote display kan je normaal gezien bladeren tussen je albums – je krijgt de cover-art in XXL-stijl te zien, best wel fraai – en dat soort dingen. Maar als je de app opstart, is het dus over met de pret. 

De user interface van de app zelf is best oké maar oogt ietwat oubollig. Of om het anders te zeggen: er zijn veel goede redenen om een Olive 06HD te kopen, maar de sexy interface hoort daar niet direct bij.,

Hadden we het net niet over goede redenen om de Olive 06HD te kopen? Wel, de geluidskwaliteit is daar alvast een van, want deze machine klinkt ronduit verbluffend. Een CD-speler die het beter doet dan dit hebben we nog niet gehoord.

De Olive klinkt heel muzikaal en speelt uitermate vloeiend en soepel. De muziek doet ook erg realistisch aan, al hoor je hier en daar wel de beperkingen van de opname. Maar dat is natuurlijk niet de schuld van het toestel.

De Olive 06HD heeft ook geen enkele muzikale voorkeur. Of je ‘m nu voedt met de jazz van Dave Brubeck, de soundtrack van Babel of rockmateriaal van Roger Waters: hij speelt het allemaal met evenveel enthousiasme. En op een zodanige manier dat het werkelijk onmogelijk is om toch nog een paar minpuntjes uit de hoed te toveren.

We willen best geloven dat er nog betere digitale weergevers bestaan dan deze O6HD – is het niet vandaag, dan wel in de toekomst – maar wij hebben ze nog niet gehoord.,

Het verdict, dan maar? Hij ziet er fantastisch uit, klinkt onwaarschijnlijk goed en heeft veel mogelijkheden, met onder meer de ingebouwde harde schijf en CD-drive.

Daar komt bij dat de Olive 06HD al bij al redelijk geprijsd is voor een high-end muziekstreamer.

De user interface is eerder gewoontjes, maar er staat heel binnenkort een upgrade aan te komen waardoor de navigatie tot tien keer sneller verloopt. Daarbij ziet de user interface – lees: de app – er een stuk gelikter uit en komen er flink wat mogelijkheden bij.

Laat een ding alvast duidelijk zijn: als je een topklasse streamer zoekt, hoort deze gewoon op je shoppinglijstje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.