Geluid

Review: Panasonic SC-PMX9

De SC-PMX9 situeert zich bovenaan in het aanbod mini- ketens van Panasonic en is dus geen instaptoestel met een bescheiden prijskaartje. In ruil voor net geen 600 euro krijg je echter ook heel wat terug. Die combinatie van features en kwaliteit leverde deze Panasonic alvast een EISA-award op

,

Met de uitstraling zit het in elk geval goed. Het aluminium voorpaneel oogt knap, en dat luxegevoel verdwijnt niet als je aan de knoppen komt. De rest van de behuizing, inclusief het klepje dat de Lightning-dock verbergt, is al heel wat gewoner.

Vermoedelijk gaat Panasonic ervan uit dat een miniketen als deze normaliter netjes tussen boeken op een plank opgesteld staat. De remote is gelukkig helder en duidelijk. 

,

De PMX9 heeft een ingebouwde CD-speler en FM-radio, maar het zijn vooral de dock (met digitale input) en streamingmogelijkheden die de aandacht trekken. Je kan muziek draadloos doorsturen via Bluetooth, AirPlay of via DLNA.

Die eerste twee werken probleemloos, streamen via DLNA – ook via Panasonics eigen app – verliep bij onze tests wat minder vlot. Er is een reden waarom DLNA de minst favoriete manier van de FWD-redactie is om media te streamen…

Dat deze Panasonic naast de gewoonlijke lossy muziekbestanden ook lossless FLAC-bestanden afspeelt, telt wel als een aardig pluspunt. Hoewel FLAC's in een niche zitten, is deze bestandstype wel de weg te gaan als je cd's in hun volle glorie wil evenaren.

,

Met de features zit het goed, maar hoe zit het met de klank? De PMX9 bevat een LincsD klasse D-versterker van Panasonic die 120 watt RMS naar de twee driewegsspeakers belooft te sturen.

De fabrikant pocht met de gedetailleerde klank, vooral in het hoog, en die claim is terecht. Met de juiste opstelling van de luidsprekers zit er relatief veel lucht in wat je te horen krijgt, zeker voor een miniketen, al beginnen lage tonen pas bij een wat hoger luistervolume echt aanwezig te zijn. (De extra bassboost die je kan inschakelen, laten we liever zo omdat dan de andere frequenties helemaal overstemd worden.)

De PMX-9 was te kort bij ons om aan andere luidsprekers te hangen, maar we vermoeden dat je nog heel wat meer uit het apparaat kan halen met wat betere speakers – een tip die voor veel betere miniketens opgaat.

Niettemin krijg je met de meegeleverde speakers een rijke klank geserveerd, die pop, elektronica, klassiek en jazz mooi tot zijn recht laat komen. De PMX-9 toont zich als een veelzijdig beestje, waarmee je dus veel muzikale noden kan vervullen in keuken of studentenkamer. 

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.