Beeld

Review: Panasonic TX-L47DT60E

Met deze subtopper scoort Panasonic een uitstekend resultaat. Je levert ook nauwelijks wat in ten opzichte van het topmodel, de WT60.

,

Panasonic’s designs zien er prachtig uit dit jaar. Het kader van de DT60 is bijna identiek aan dat van de WT60. Een stijlvol hoogglans metaal profiel, onderaan geaccentueerd met een plexiglas rand. Enkel de voet verschilt duidelijk van het topmodel. De DT60 heeft een elegante V-vormige nek en staat op een geborsteld metalen voetplaat.

Bij de aansluitingen zien we een goed uitgebalanceerde keuze. Onze enige opmerking is dat we liever vier HDMI aansluitingen zien in plaats van de hier geleverde drie. Wandmontage zal geen enkel probleem zijn.

,

Zodra je de Panasonic opstart zie je de nieuwe Home Screen interface. Erg handig, je configureert zelf wat je bij opstart wil zien. Gewoon het televisiescherm? Of kies je voor een mix van bepaalde apps, internet bookmarks en het tv-beeld? Al is de klassieke remote een voorbeeld van goed ontwerp, je combineert het Home Screen best met de nieuwe Touch Remote. Die werkt via Bluetooth en hoef je dus niet te richten. Voor een volledig overzicht van de interface verwijzen we je door naar de review van de TX-P50VT60E (secties Nieuwe Interface, Spraakherkenning en Tablet-app). De DT60 beschikt ook over spraakherkenning, maar op dit toestel ontbreekt wel de ingebouwde camera. Een optionele camera is nodig als je gezichtsherkenning wil gebruiken zoals op de VT60.

,

In een donkere kamer is de DT60 iets minder op zijn gemak door zijn eerder matige zwartwaarde. Bij normaal omgevingslicht echter, wanneer een zwartwaarde minder belangrijk is, zijn de prestaties uitstekend. Het scherm toont dan meer contrast dan de metingen doen uitschijnen.

Om het zwartniveau op een degelijk peil te houden laat je ‘Adaptive backlight control’ op ‘min’ staan. Het is verleidelijk om te experimenteren en ‘max’ te gebruiken. We raden het af omdat je toch een duidelijke verandering in de verzadiging en kleur gradiënten kan zien. Die worden iets te sterk uitgespeeld en zeker voor echt filmkijken is dat niet aangenaam. De look is dan te sterk geprocessed, zeker in erg donkere scenes. Gecombineerd met de uitstekend gekalibreerde grijsschaal in de ‘True Cinema’ instelling zijn de beelden zeer natuurlijk. Rood en blauw zijn wel wat helder, maar we vonden het niet nodig om de instellingen aan te passen. Globaal gezien levert deze televisie aantrekkelijke en natuurlijke beelden.

In veel opzichten presteert de DT60 nauwelijks slechter dan de duurdere WT60. Je mag dus goede ruisonderdrukking verwachten en degelijke, maar niet foutloze deinterlacing. Hier en daar zie je dus wel een kartelrand. Het meest opvallende verschil is de verminderde beweginsscherpte. Daar zit je op het niveau van een degelijk middenklasse toestel. Het detail is goed, maar duidelijk minder dan de toptoestellen. Laat ‘Intelligent Frame Creation’ op ‘Min’ als je enkel extra detail wil. Selecteer ‘Max’ als je de vloeiendste pans wil, al moet je daar zoals steeds wel wat beeldartefacten bijnemen. Ook de uniformiteit van het scherm is beduidend minder dan die van de grote broer.  In ons scherm waren er twee verticale lichte banden zichtbaar.

,

Geluid is zelden een hoogvlieger op moderne televisies, maar bij deze Panasonic moet je de verwachtingen echt temperen. Zolang je rustig naar het nieuws kijkt is er niets aan de hand. Maar van bij de eerste explosie of dynamische soundtrack hoor je de beperkingen. De dynamische compressie grijpt zo sterk in dat je de klank werkelijk hoort veranderen. Muziek beluisteren op een luider volume is er al helemaal niet bij. Een soundbar of andere geluidsinstallatie lijkt ons best op je shortlist van andere aankopen te staan.

,

De DT60-reeks is een van de weinige televisies die uitgerust is met een dubbele tuner én een dubbele CAM. Wie dus twee CI+-modules koopt kan perfect digitale televisie kijken zonder settopbox . Maar hij kan bovendien ook opnemen en tegelijk naar een ander kanaal kijken. Een goede mediaspeler die zowel via USB als DLNA een brede ondersteuning biedt is een uitstekend extraatje. Enkel Divx-bestanden moet je weren, maar het alternatieve xvid mag je wel gebruiken. Wifi MiraCast is voorzien om je smartphone of laptop scherm op televisie te tonen. Via Bluetooth sluit je eventueel een hoofdtelefoon of keyboard aan.

VieraCast levert tot slot al je internet toepassingen, al ontbreekt het ons daar nog steeds aan een aantal goede video on demand diensten en muziekdiensten.

,

De DT60 is een uitstekende televisie, met een zuinig verbruik, mooi eigentijds design en degelijke prestaties op beeldvlak en een paar unieke features. Enkel op geluidsvlak stelt de televisie licht teleur. De prijs past bij het toestel, het is een goede subtopper.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.