Geluid

Review: Philips CitiScape Downtown SHL5605

Het onderwerp van deze test – de CitiScape Downtown SHL5605 – is een van de meest recente aanwinsten in de CitiScape-reeks van Philips, en valt in de eerste plaats op door zijn eigenwijze jasje. De term 'jasje' mag je in dit geval zelfs vrij letterlijk nemen, want de hoofdband van de Downtown is volledig in jeans gehuld. Dat geeft hem meteen een heel herkenbare toets, terwijl het er ook goed uitziet én slijtvast aanvoelt.

Eveneens opvallend is de afwerking van de Downtown. Die oogt immers een stuk verzorgder dan je zou verwachten van een hoofdtelefoon die zo'n 70 euro kost. Zo zijn de dikke, zachte oorkussens zowel aan de binnenkant als op de zijkanten overtrokken met similileder, terwijl ook de schernierpunten van de hoofdband en oorcups netjes afgedekt zijn. Tot slot springt ook de kabel in het oog, een vlakke uitvoering die in dezelfde kleur is uitgevoerd als de hoofdtelefoon zelf.

In combinatie met de compacte form-factor en de degelijk aanvoelende constructie van deze on-ear hoofdtelefoon, zorgt dat voor een speels ogend totaalpakket dat een uitstekende eerste indruk nalaat. Toegegeven, de Downtown voelt natuurlijk wat minder premium aan dan hoofdtelefoons waarvoor je viermaal zoveel neertelt – bijvoorbeeld een KEF M500 of Sennheiser Momentum – maar het verschil is alleszins minder groot dan het prijskaartje doet vermoeden.

De keerzijde van de aanlokkelijke adviesprijs die Philips aan de CitiScape verbindt, laat zich eigenlijk vooral voelen bij de extra's. Die zijn er namelijk amper. Zo moet je het bij deze Downtown doen zonder opvouwbare hoofdband of draaibare oorcups, terwijl ook een draagtasje of adapterplugs achterwege blijven.

Ook een volwaardige in-line remote ontbreekt, al is er wel een microfoon met een enkele toets in de kabel gemonteerd die toelaat om handsfree te bellen met deze Philips-hoofdtelefoon.
 

,

Met de CitiScape Downtown SHL5605 mikt Philips overduidelijk op mobiele gebruikers die een hoofdtelefoon zoeken voor hun smartphone of tablet. Dat betekent dat de hoofdtelefoon zich ook makkelijk moet laten aansturen door dat soort toestellen, en met een efficiëntie van 104 dB/mW en een impedantie van 30 ohm belooft dat alvast geen probleem te zijn.

Ook het draagcomfort heeft Philips prima voor elkaar. Het lage gewicht (157 gram, exclusief kabel) en de dikke, malse oorpads zijn daar de hoofdverantwoordelijken voor (pun not intended).

Die laatste zorgen immers voor een zacht contact met de oren, terwijl de oorcups ook niet overdreven veel druk op de oren zetten – net voldoende om de Philips strak op zijn plaats te houden bij normale activiteiten zoals wandelen of fietsen, maar niet zo strak als bij een sportmodel.

Hoewel er om de hoofdband geen echt laagje padding zit, beïnvloedt ook dat het draagcomfort niet in negatieve zin: de hoofdband voel je amper contact maken met je schedel.
 


,

Een opvallende feature bij de Philips CitiScape Downtown is de MusicSeal-technologie die de Nederlandse fabrikant toepast op de CitiScape-hoofdtelefoons. Die dient twee doelen: enerzijds zorgt ze ervoor dat er meer isolatie tegen omgevingsgeluid is, en anderzijds belooft ze ook te voorkomen dat er al te veel geluid naar je directe omgeving 'lekt'.

Dat concept blijkt wel degelijk zoden aan de dijk te zetten. De CitiScape Downtown weert weliswaar niet al het omgevingsgeluid – een alternatief voor een noise-cancelling hoofdtelefoon is het niet – maar maakt het wel mogelijk om ook op een doorsnee volume van je muziek te genieten.

Bovendien blijft ook de hoeveelheid geluid die doorspijpelt naar de buitenwereld mooi binnen de grenzen van het aanvaardbare, tenzij je echt hoge volumes prefereert. Kortom, MusicSeal is duidelijk meer dan een marketinggimmick.
 

Behoor je tot de categorie luisteraars die luider beter vinden, dan zal je het op prijs stellen dat de Philips in staat is om behoorlijk luid te spelen wanneer je hem rechtstreeks op een smartphone of tablet aansluit. Alleszins luider dan ik aangenaam vind. De relatief hoge gevoeligheid betaalt zich dus cash uit op dat vlak.

Bovendien is ook de klankmatige afstelling verrassend volwassen. Zo krijg je een geluid te horen dat in de eerste plaats gewoon goed in balans is: er worden geen uitgesproken grote klemtonen gelegd op bepaalde frequenties, stemmen klinken helder en er zit zelfs een aangename ruimtelijkheid in het geluid.

Opvallend is dat de Downtown heel wat 'toegankelijker' klinkt dan sets die mikken op een plaatsje in het premium segment. Zo vertoont hij minder snel agressieve trekjes wanneer je er mindere tracks op loslaat – denk bijvoorbeeld aan radiostreams met een lage bitrate – terwijl ook de detailweergave minder aandacht opeist. Tel daar nog bij dat ook de hoogweergave wat ingetoomder klinkt dan we gewend zijn, en het mag alvast duidelijk zijn dat luistermoeheid niet snel optreedt. Kortom, een duidelijke meevaller.

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat deze Philips een concurrent is voor de toppers in het mobiele segment – die hebben zowel wat materiaalkeuze als klank betreft nog meer te bieden. Maar voor deze prijs valt er gewoon bitter weinig te klagen.

,

Met de CitiScape Downtown heeft Philips een aanlokkelijke hoofdtelefoon in het aanbod voor wie wil proeven van goed geluid voor een bescheiden investering.

Niet alleen klinkt de Downtown duidelijk beter dan de oortjes die je bij een telefoon of tablet krijgt, hij heeft alle basiseigenschappen ook gewoon goed voor elkaar: hij is solide gebouwd, compact genoeg voor gebruik onderweg en laat zich bovendien makkelijk aansturen, terwijl ook het comfort prima scoort.

Sommige concurrenten in dit prijssegment bieden weliswaar een paar extra's meer – deze Philips omvat alleen een microfoon voor handsfree bellen – maar dat maakt de Downtown meer dan goed met zijn gebalanceerde weergave, waardoor het een prima all-round hoofdtelefoon is.

Kortom, meer dan het overwegen waard voor smartphone- en tabletgebruikers die met een iets kleiner budget uit winkelen gaan maar de prijs-kwaliteitverhouding daarbij wel goed in de gaten houden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.