Geluid

Sony presenteert twee nieuwe AV-receivers

Nadat Sony eerder al de STR-DH540 en STR-DH740 voorstelde, gaat het doek nu ook van de STR-DN840 en STR-DN1040. Het gaat om twee 7.2 AV-receivers die de strijd aangaan in het middensegment, gewapend met een nieuw design, verbeterde interne componenten en heel wat snufjes die gericht zijn op het draadloos streamen van muziek.

Waar de aantrekkelijk geprijsde Sony STR-DH540 (299 euro) en STR-DH740 (349 euro) mikken op het instapsegment, legt Sony de lat duidelijk een stuk hoger voor de nieuwe STR-DN840 (449 euro) en STR-DN1040 (599 euro).

Overcompleet
De STR-DN840 komt net als zijn grote broer aan de start in een 7.2-configuratie, die volgens Sony garant staat voor een vermogen van 150 watt per kanaal.

Onder de kap zitten decoders voor de nieuwste hi-def surroundtracks, zowel in Dolby TrueHD- als DTS-HD Master Audio-formaat. Verdere highlights zijn de vele draadloze features, zoals ingebouwde Wi-Fi, Bluetooth en AirPlay.

Wie liever muziek streamt over zijn thuisnetwerk, kan bovendien rekenen op een ruime ondersteuning van hoogwaardige digitale opslagformaten zoals WAV en FLAC – beide welkom in bitdieptes en samplingfrequenties tot 24-bit/192 kHz.
 


Voor je randapparatuur staan er zes HDMI-ingangen met 3D- en 4K-pass-through tot je beschikking, aangevuld met één HDMI-uitgang.

Ook aan handige nieuwe functionaliteit ontbreekt het niet. Zo is er bijvoorbeeld een preview-feature voor HDMI-bronnen die je een snelle blik gunt op de beeldstroom van aangesloten HDMI-bronnen.

Een ander nieuwtje is 'Centre Speaker Lift Up', een functie die de dialogen uit de centerspeaker verhoogt, zodat ze uit het scherm lijken te komen in plaats van er onder.

Nieuwe menu's
Wie niet voldoende denkt te hebben aan dat alles, kan terecht bij het voorlopige topmodel: de STR-DN1040.

Die laatste biedt immers nog wat meer vermogen (165 watt per kanaal), nog meer aansluitingen (waaronder acht HDMI-ingangen en twee HDMI-outputs) en zelfs een heuse 4K-scaler die beelden kan opwaarderen voor een Ultra HD-televisie.

De STR-DN1040 krijgt bovendien ook nog een MHL-compatibele input mee, waarlangs smartphones en tablets op een hoogwaardige manier beeld en geluid kunnen streamen.

Maar wat misschien nog wel het meeste enthousiasme ontlokt bij ons, is de nieuwe menustructuur. Zoals we in onze review van de STR-DN1030 vermeldden, was dat zo'n beetje dé achilleshiel van de Sony AV-receivers van vorig jaar, en die kritiek is duidelijk niet in dovemansoren gevallen als we op de eerste beelden van de nieuwe interface af mogen gaan.

Beide nieuwkomers worden in juni bij de Sony-dealers verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.