Geluid

Streamen aan cd-kwaliteit mogelijk via Sonos

Sonos pronkt met ondersteuning voor veel streamingdiensten, waaronder Deezer en Spotify, aan een maximum van 320 kbit. Qobuz gaat nu een stapje verder, en biedt streaming van cd-perfecte FLAC's aan.

Qobuz is een van origine Franse streamingdienst, die echter de voorbije maanden steeds meer naar het noorden lonkt. Hun unieke troef is dat de dienst gebruikers de keuze geeft tussen muziek aan dezelfde kwaliteit als pakweg een betalend Spotify-abonnement of een muziek verpakt in FLAC's aan 16 bit/44,1 Hz. Dergelijke FLAC-bestanden zijn in de meeste gevallen identiek aan cd-kwaliteit. FLAC is immers 'lossless' compressie, zonder de verlieslatende ingrepen van MP3- of AAC-codering.

Het was al even mogelijk om Qobuz te koppelen aan Sonos-apparaten. Streams werden echter maximaal in (weliswaar hoogwaardige) gecomprimeerde streams aangeboden. Maar nu wordt het toch mogelijk om FLAC-streams van Qobuz rechtstreeks naar een Sonos-speler te sturen.

Daarmee kan de Franse dienst claimen van de kwalitatiefste dienst te zijn op het Sonos-platform. De keerzijde is wel dat het vereiste Qobuz-abonnement 29,99 euro per maand kost, ongeveer drie keer zoveel als een abonnement bij Deezer of Spotify.

Het is ook de vraag of de meerwaarde van Qobuz zich laat horen op de compacte Play:3's van Sonos. Wellicht zullen vooral eigenaars van een Sonos Connect, gekoppeld aan een eigen versterker en luidsprekers, er merkbaar de vruchten van plukken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.