Redactie

The New World

Terrence Malick is zo’n cineast die je niet op één tijdperk kunt vastpinnen, maar dat komt vooral omdat hij de volledige jaren ’80 en het grootste stuk van de jaren ’90 gewoon oversloeg: na zijn fenomenale Badlands uit 1975 en het iets minder goed onthaalde Days of Heaven (1978) nam de J.D. Salinger der cineasten een vakantie van twintig jaar in Parijs, waarna hij plotseling terug achter de camera’s kroop voor de poëtische oorlogsfilm The Thin Red Line uit 1998.

Daarna wachtte de oude baas nog eens zeven jaar, en bracht hij in 2005 deze wonderlijke The New World, een historische correcte herinterpretatie van het Pocahontasverhaal waarin – via een interraciale liefde –  de verhoudingen tussen de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten en de Engelse immigranten tijdens de zeventiende eeuw worden belicht.

Ondertussen weten we allemaal hoe het met die ‘Indianen’ is afgelopen, maar de kracht van de film zit hem net in het feit dat de geschiedenisboeken op dat moment nog moesten worden geschreven. Met een goed op dreef zijnde Colin Farrell als ontdekkingsreiziger John Smith.

Donderdag 8 augustus op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.