Redactie

Witness

Politieinspecteur John Book (Harrison Ford) onderzoekt de moord op een van zijn collega's in een ondergrondse toiletruimte in Philadelphia, en heeft maar één troef: een tienjarige jongen die tot een Amishgemeenschap in Pennsylvania behoort is toevallig getuige van de moord, en brengt hem door het gelaat van de moordenaar te herkennen op het spoor van corruptie in zijn eigen dienst.

Tot zijn collega's hèm op het spoor geraken, en hij samen met de jongen en zijn moeder (Kelly McGillis) vlucht naar hun gemeenschap, waar de tijd tweehonderd jaar is blijven stilstaan. Het is daar dat deze thriller van Peter Weir omslaat in een intelligent liefdesverhaal, met de flik en de Amishweduwe die een op vertrouwen gebaseerde passie voor elkaar kweken. De aanloop naar de eerste zoen is lang, en Weir houdt zijn verteltempo in dat lange tweede bedrijf opzettelijk laag.

Tot hij, in de finale van de film, de moordplot uit het begin weer oppikt, en je snel eraan herinnert dat je ook naar een muilpeer van een politiethriller hebt zitten kijken. Kijkvoer van de opperste pedigree.

Zaterdag 10 augustus op Eén om 21u10

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.