Geluid

Apple betaalt 3 miljard voor Beats

De deal is dus eindelijk rond: Apple wordt de nieuwe eigenaar van Beats, bouwer van flashy hoofdtelefoons. Ze halen tegelijkertijd twee grote namen uit de muziekwereld binnen. De iPhone-bouwer betaalt voor Beats 2,6 miljard dollar en op termijn volgt nog 400 miljoen dollar extra.

Dankzij de overname hebben Beats-oprichters en platenbonzen Jimmy Iovine en Dr.Dré meteen ook een nieuwe baan. Beide worden lid van Apple en gaan het bedrijf helpen met hun – soms lastige – relaties met de muziekindustrie. 

Dat er een overname door Apple zat aan te komen, was al langer bekend. In de uiteindelijke aankondiging van de acquisitie zitten bijgevolg weinig verrassende elementen. Apple koopt het volledige bedrijf, zowel de afdeling die zich met hoofdtelefoons bezighoudt als de recent gelanceerde Beats Music-muziekdienst.

Algemeen wordt aangenomen dat Apple het vooral op die Spotify-achtige dienst gemunt heeft. Nu dat de verkoop van digitale muziek via iTunes stagneert, wil Apple instappen in de groeiende markt van streaming muziek.

"Muziek is zo'n belangrijk onderdeel van Apple's DNA en dat zal het altijd zijn", verklaart Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple in een persbericht. "De toevoeging van Beats zal onze muziek line-up nog beter maken, van gratis streaming met iTunes Radio tot een abonnementsdienst van wereldklasse in Beats en uiteraard het kopen van muziek uit de iTunes Store zoals klanten al jaren met plezier doen."

Het ziet er dus wel naar uit dat Beats-hoofdtelefoons verder onder de eigen merknaam op de markt blijven komen. Geen onwijze beslissing, want Beats als consumentenmerk mag dan niet zo sterk als Apple zijn, bij jongeren heeft het een grote herkenningswaarde.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.