Geluid

Apple verbindt hoofdtelefoon met Lightning-connector iPhone

Apple brengt een update voor iOS die de Lightning-connector omtovert tot hoofdtelefoonuitgang. De bedoeling is betere audio te bieden en ondersteuning voor apps en noise-cancelling. Dat ontdekte Apple-site 9to5mac.com in een update gericht aan fabrikanten van Apple-accessoires.

Via een update aan iOS (het besturingssysteem van de iPhone en iPad) wordt het mogelijk om hoofdtelefoons te verbinden via de Lightning-connector, in plaats van de hoofdtelefoonpoort die nu wordt gebruikt. Dit vereist uiteraard wel compatibele hoofdtelefoons of een tussenliggende compatibele DAC. 

Het nut van een hoofdtelefoon aan te sluiten via de Lightning-poort lijkt misschien dubieus. Vooral omdat enkel Apple Lightning gebruikt, lijken de voordelen beperkt. Toch lijken er een paar interessante pluspunten verbonden aan het plan. 

Via de Lightning-poort zou er immers digitale audio worden uitgestuurd, in plaats van het analoge signaal dat nu uit de hoofdtelefoonpoort komt. Die is niet van al te hoge kwaliteit, want de ingebouwde DAC (die het digitale signaal omzet naar een analoge output voor de hoofdtelefoon) is niet van al te beste kwaliteit – een probleem dat de meeste mobiele toestellen treft. Een goede DAC en versterker verbruikt immers meer stroom.

Overigens moet er wel worden opgemerkt dat er nu al digitale audio via de Lightning-poort naar buiten kan worden gestuurd, bijvoorbeeld voor docks.

Door de Lightning-uitgang komt lossless audio (maximaal 48 KHz) én kan een monosignaal worden binnengehaald. Dit laatste voor hoofdtelefoons met microfoon. Ondersteuning voor een remote ontbreekt, maar hoofdtelefoonfabrikanten kunnen ook nieuwe knoppen voorzien, zoals een knop om een specifieke app te starten. Een fabrikant zoals Denon voorziet bijvoorbeeld nu al een eigen app bij zijn hoofdtelefoons, maar de gebruiker moet die app nu handmatig starten. Dankzij een toegewijde knop wordt de kans dat iemand dat ook doet toch groter.

 

,

Het uitsturen van een digitaal signaal impliceert wel dat de hoofdtelefoon intern of via een tussenliggend kastje de omzetting naar analoog maakt. De stroom hiervoor kan van de iPhone of iPad komen. Dat is goed omdat je dan geen zware batterij in de hoofdtelefoon moet stoppen, maar betekent ook dat de batterij van de telefoon of tablet sneller leeg loopt. 

9to5Mac stelt ook dat Apple fabrikanten twee profielen biedt. Het Standard Lightning Headphones-profiel is bedoeld voor hoofdtelefoons met een eigen DAC, terwijl de Advanced Lightning Headphones-specificatie ook bijkomende DSP's toelaat, bijvoorbeeld voor noise-cancelling. Een interessante vraag is of een hoofdtelefoon met een Lightning-kabel ook andere data kan terugsturen, zoals van sensoren. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar LG bijvoorbeeld heeft op dit moment al een headset met ingebouwde hartslagmeter. 

Het bericht dat Apple lossless audio zou uitsturen via de Lightning-poort, wakkert uiteraard opnieuw speculatie aan dat het bedrijf via iTunes muziek in hogere kwaliteit gaat verkopen. Dat gerucht circuleert al langer, onder meer omdat platenfirma's al geruime tijd hun tracks in studiokwaliteit bij Apple moeten aanleveren.

Gegeven de recente overname van Beats door Apple, lijkt het in elk geval niet onlogisch dat de eerste hoofdtelefoons met Lightning-kabel vanuit die hoek komen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.