Beeld

Grote update voor XBMC

Anderhalf jaar na de vorige grote release van XBMC, is er opnieuw een grote update van de populaire gratis mediacentersoftware. De nadruk ligt nu onder andere op het verbeteren van prestaties op Android en Raspberry Pi. Maar dat is niet alles.

Zoals altijd bij XBMC brengt de nieuwe release, codenaam: Gotham, heel wat nieuws. Vooral Android-gebruikers hebben iets om over te juichen, want zij krijgen hardware-decoding van video cadeau. Hierdoor spelen video's op sommige apparaten veel vloeiender af. En dat niet enkel op smartphones of tablets, want Android wordt ook gebruikt als besturingssysteem op slimme HDMI-sticks en mediaspelers.

Een belangrijke nieuwe feature is de Play using-functie. Als je meerdere XBMC-toestellen in huis hebt, kan je met deze functie een XBMC-mediacenter op afstand besturen met een andere XBMC-apparaat. Je kan dan bijvoorbeeld op je laptop via de mooie XBMC-interface neuzen in je filmcollectie, en dan een geselecteerde film laten afspelen op het XBMC-apparaat dat aan je tv hangt. De groep achter XBMC vergelijkt de functie met Airplay van Apple en Googles Chromecast.

Het XBMC-team werkte ook hard aan het audioluik. Er zouden nu veel minder problemen zijn. De audio-instellingen zijn bovendien eenvoudiger geworden. En dat is eigenlijk waar voor alle instellingen, die nu gegroepeerd worden in verschillende niveau's van beginner tot expert. Bovendien is er meer uitleg voorzien en kan je met een druk op de knop de standaardwaarden terug oproepen. Een belangrijke stap, de vereenvoudiging van de instellingen, want zo wordt de drempel om XBMC te gebruiken danig verlaagd.

Hoewel XBMC nog altijd geen 3D Blu-rays kan afspelen, kan de software nu wel om met stereoscopische 3D-video's in de formaten SBS, TAB, anaglyph en interlaced voor passieve 3D-televisies, zoals die van LG.

XBMC 13.0 is zoals altijd gratis en beschikbaar voor Windows, Linux, Mac, Android, iOS en Raspberry Pi.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.