Mobile

Intel’s spraakherkenning werkt zonder internet

Siri, Google Now, spraakherkenning begint langzaam maar zeker een realiteit te worden. Maar dat je steevast online moet zijn om degelijke resultaten te krijgen, dat is er te veel aan.

Spraakherkenning blijft immers een probleem dat behoorlijk wat rekenkracht vereist, en dat lossen de meeste fabrikanten op door je bevelen via het internet naar krachtige servers te sturen. Die doen de zware analyse en sturen het resultaat terug naar je smartphone, of spelconsole.

Spraakherkenning zonder internetverbinding bestaat wel, maar erg goed is die niet. De Samsung smart TV's herkennen bijvoorbeeld maar een beperkt aantal commando's als je geen internetverbinding gebruikt. En ook Google heeft offline spraakherkenning in Android 4.1. Maar die zit in experimentele fase, is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars en is bovendien veel minder nauwkeurig. Een beetje hardhorig zeg maar.

Volgens Mike Bell, General Manager van de New Devices Group, heeft Intel daar een oplossing voor. In een interview met Quartz onthulde hij dat Intel samenwerkt met een partner (vermoedelijk Nuance) om hun software op een mobiele Intel processor te zetten die klein genoeg is om in een mobiel apparaat te zitten, maar krachtig genoeg is om alle rekenwerk zelf te doen. Zonder internetverbinding dus.

Het resultaat is een prototype dat luistert naar de naam Jarvis, en dat veel weg heeft van een of andere Bluetooth-headset. Jarvis luistert niet alleen naar wat je zegt, hij antwoord ook met een eigen stem. Een persoonlijk assistent als het ware. De naam Jarvis klinkt je misschien bekend in de oren? Dat kan, het is de naam van de computer-butler van Anthony Stark, oftewel Iron Man. Wie de films bekeken heeft weet dat Stark in zijn huis, maar ook wanneer hij in zijn Iron Man-pak zit, zowat alles wat hij kan bedenken aan Jarvis vraagt. En die komt vrijwel onmiddellijk met een antwoord aandraven. Stevige ambities zijn dat, maar daar houden we wel van.

Intel probeert de technologie nu te slijten bij verschillende telefoon-fabrikanten, aldus Bell. Wanneer we de resultaten ook effectief op de markt zullen zien, daarover geen woord helaas.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.