Geluid

Kabelexpert AudioQuest komt met nu al prijswinnende hoofdtelefoon NightHawk

Kabelexpert AudioQuest waagde zich voor het eerst aan de productie van een hoofdtelefoon en dat lijkt meteen een succes te worden. De zogenaamde NightHawk is al uitgeroepen tot CES Innovation Awards Honoree (categorie hoofdtelefoons) én Best of Innovation Winner (Eco-Design and Sustainable Technology). Het zal de prijzen begin volgende jaar op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas in ontvangst nemen.

De koptelefoon maakt volop gebruik van de kennis die de Amerikanen door de jaren heen opgedaan hebben op het gebied van digitaal-naar-analoog conversie met onder meer de productie van de op Hifi.nl gerecenseerde DragonFly. Veel van de toegepaste techniek is ook afkomstig van moderne luidsprekers. De NightHawk is de eerste half-open-koptelefoon die voorzien is van een 3D-print gedeelte. De 50mm pistonic drivers hebben een biocellulose diaphragm voor high-frequency control. De split-gap motor reduceert interne distortie. Hoe dat in de praktijk zal gaan klinken is nog even afwachten.

De flexibele hoofdband moet zorgen voor de juiste verdeling van het gewicht, zodat hij ook tijdens lange luistersessies zonder fysieke ongemakken blijft zitten. Het suspension system zorgt ervoor dat de oorschelpen zich aan het hoofd van de luisteraar aanpassen. De schelpen zijn gemaakt van Liquid Wood; een combinatie van hout en ander natuurlijk materiaal. Liquid Wood zorgt voor een betere akoestiek dan bijvoorbeeld plastic en is ook nog eens beter voor het milieu. Het gebruik ervan zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het winnen van de prijs op het gebied van Eco-Design en Sustainable Technology.

Maar volgens NightHawk-designer Skylar Gray is een intelligent design sowieso een design is dat beter is voor het milieu. Daarom is de hoofdtelefoon ontwikkeld met het oog op het weglaten van alle overbodige onderdelen. En daar valt bijvoorbeeld ook de verpakking van karton en plastic onder. De NightHawk wordt geleverd in een case van imitatieleer die ontworpen is door de bekende graphic designer Justin Maller.

Gray: “We wisten dat de NightHawk iets speciaals moest worden. Er is geen behoefte aan de zoveelste reguliere koptelefoon. We hebben voor aanvang van het designen gekeken naar wat nu echt belangrijk is voor een hoofdtelefoon en alle randzaken weggelaten.” AudioQuest heeft de smaak te pakken en is van plan nog meer hoofdtelefoons op de markt brengen. “We willen constant de grenzen van wat mogelijk is opzoeken en zoveel mogelijk mensen laten genieten. Ook in de toekomst.”

De NightHawk zal begin volgende jaar te zien zijn op de CES in Las Vegas, waar het de twee prijzen uitgereikt zal krijgen. Verkoopprijzen en de verwachte aankomst in de Benelux zijn nog niet bekend. In de tussentijd kun je het product bekijken op de site van AudioQuest.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.