Beeld

Review: Philips 49PUS7909

Wie van fijne silhouetten houdt, zal deze Philips ongetwijfeld smaken. Het ultraslanke profiel is gecombineerd met een randloos ontwerp, zodat de voorzijde gedomineerd wordt door de vlakke glasplaat. Een metalen afboording en het Philips logo onderaan zijn de enige decoratieve elementen. Het toestel staat op een draaivoet, een gemak dat we helaas op veel moderne toestellen moeten ontberen.

Bij de aansluitingen scoort de Philips prima. Met vier HDMI 2.0 aansluitingen en HDCP 2.2 is het toestel is klaar voor de toekomst. Tijdens onze test bleek de settopbox voor digitale televisie niet zo blij met die keuze, hij weigerde beeld te geven. Het probleem is echter gekend, en werd opgelost met een firmware update. Op het moment dat je deze review leest, is die update mogelijk al standaard uitgevoerd.

,

Philips heeft zijn remote al een paar jaren flink doorontwikkeld. Het resultaat is een zeer herkenbare zapper, die prettig in de hand ligt. Je hoeft de remote niet te richten, hij communiceert via radiogolven. Bovendien kreeg hij steeds meer functionaliteit. Zo is er het erg handige klavier aan de achterzijde, een zegen als je moet inloggen op je smart TV. De remote werkt nu ook als aanwijzer/muis. Rust je vinger op de ok-knop, even zwaaien en je kan apps starten door ze aan te wijzen op het scherm. De aanwijzer lijkt soms wat te driften, er is dus nog ruimte voor verbetering. De ingebouwde microfoon maakt nu ook stemcommando’s mogelijk. Die zijn best het proberen waard. Opdrachten zoals ‘Open netflix’ werden probleemloos herkend.

De menu’s zijn duidelijk maar dekken soms een groot deel van het scherm af zodat het moeilijk is om de impact van sommige beeldinstellingen in te schatten. Een quad core processor zorgt er voor dat alles lekker snel en vlot verloopt.

,

Upscaling is uiteraard onze eerste test voor beeldverwerking op dit ultra HD model. De Philips zet in deze test goede resultaten neer. Beelden zijn gedetailleerd en scherp, zeker als je van goede bronnen vertrekt. Je kan wat extra detail tevoorschijn halen door ‘Ultra resolution’ te activeren in de geavanceerde beeldinstellingen. Dat heeft echter enkel effect als je de ‘scherpte’ instelling hoger dan nul zet. Vermits we toch overdreven scherpte-artefacten willen vermijden beperk je scherpte best tot ‘2’ of ‘3’ als je wat verder af zit.

Beeldverwerking op de Philips is eerder gemiddeld. De deinterlacing is goed en laat zelden gekartelde randen zien op schuine lijnen. In zeer fijn detail zijn af en toe wat moire-patronen zichtbaar, als het toestel er niet in slaagt om snel genoeg de juiste filmframerate te detecteren. In praktijk stoort dat echter zeldzaam. Willekeurige ruis werkt het toestel vrij goed weg, maar met compressieruis zijn de resultaten minder goed. Youtube-filmpjes van slechte kwaliteit, met wat blokvorming en ruis rond objecten krijgt de processing nooit helemaal opgeschoond. Een van de zwakkere punten van het toestel is de bewegingsscherpte. Er gaat behoorlijk wat detail verloren in snel bewegende beelden en op bewegende voorwerpen is er steeds een wazige rand zichtbaar. Met Perfect Natural Mation kan je wel panbeelden mooi vloeiend maken, zonder al te veel storende artefacten.

De kleurweergave is dan weer uitstekend. Zowel het kleurbereik als de grijsschaal zijn prima gekalibreerd, zodat je geniet van natuurlijke beelden. Helaas kan het scherm daar geen sterke zwartwaarde aan koppelen, die is erg zwak. Ook het resulterende contrast is op zijn best matig te noemen. Het scherm verbergt ook een beetje zwartdetail, vermoedelijk om de zwartwaarde een artificiële boost te geven. We raden aan om in de geavanceerde beeldinstellingen de ‘contrastmodus’ op ‘Optimaal beeld’ in te stellen, en ‘Dynamisch contrast’ op minimum of medium te zetten om het contrast een zetje te geven. De kijkhoek van toestel is daarentegen uitstekend. Bij omgevingslicht zal het beperkte contrast geen echte hinderpaal zijn, maar als je veel bij verduistering kijkt, overweeg je misschien beter een andere koop.

,

De televisie beschikt over een volledige set twin tuners en een dubbele CAM-slot, zodat je kan kijken en tegelijk een andere zender opnemen. De televisie kan volgens Philips 4K-uitzendingen ontvangen maar enkel als die gebruik maken van de huidige H.264 videocodec. De nieuwere HEVC codec heeft het toestel immers niet aan boord. Dat betekent helaas dat je momenteel niet van Netflix 4K-content kan genieten. De mediaspeler lustte ook geen 4K-video, al zou dat volgens Philips wel moeten werken. 4K-fotobestanden kan je wel weergeven. Verder heeft deze tv behoorlijk wat extra’s te bieden. Ambilight, Philips’ unieke verlichting die het beeld over de achterliggende wand uitsmeert, vind je ook op dit toestel terug, zij het dan wel in een beperkte tweezijdige uitvoering. Verder is er een uitstekende mediaspeler, beschikt het toestel over Miracast, en kan je de interne tv-tuners via DLNA beschikbaar maken voor andere televisies in huis. Via OnLive kan je games streamen naar de televisie zonder nood aan een spelconsole.

Maar de grote vernieuwing bij Philips is de introductie van Android als Smart TV platform. Via de Home toets krijg je een ruim aanbod apps op het scherm.

Log in met je google-account en je krijgt toegang tot al je apps, zolang die werken op tv natuurlijk. Apps die een bijvoorbeeld een touchscreen vereisen, of enkel in portretmode werken zullen niet werken. In praktijk bleken dat er helaas heel wat, maar er blijft nog een ruime selectie games en andere toepassingen over. De Android-implementatie oogt hier en daar nog wat rommelig, en kan op vlak van bediening zeker nog verbeterd worden.

,

De Philips 49PUS7909 levert uitstekende UHD-beelden, prima kleuren, maar eerder matig contrast, en is dus op zijn best bij wat omgevingslicht. Het ontbreken van HEVC maakt dat je vandaag nog niet veel 4K-content kan bekijken, maar Philips voorziet in begin 2015 de lancering van de UHD880, een mediaspeler op Android L gebaseerd die wel al het nodige aan boord zal hebben. Met Android als Smart TV platform profileert Philips zich op een unieke manier, al is de implementatie nog niet top. De prijs voor dat alles is helaas vrij hoog, te hoog vinden we, zeker als je weet dat je later nog een extra speler moet kopen. Zelfs met een cashback van 300 euro, die loopt tot eind december, is hij nog iets te duur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.