Geluid

Train je gouden oren

De audioafdeling van Philips bepaalt de klank van zijn audiospullen door middel van een panel van specialisten met 'golden ears'. De training die zij volgen om hun gehoor te ontwikkelen, kan je nu zelf online volgen.

De Philips Golden Ears-site ambieert iedereen dezelfde opleiding te geven om een gouden gehoor te ontwikkelen. Golden ears wil niet enkel zeggen dat je een goed gehoor hebt, maar tevens dat iemand de verschillende frequenties kan onderscheiden én benoemen.

Philips, dat onder meer in het Belgische Haasrode aan golden ears-onderzoek doet, gebruikt een panel van golden ears-specialisten om met name zijn Fidelio-producten een specifieke klanksignatuur te geven. Daarbij wordt er gewerkt met blindtesten van de eigen producten maar ook van concurrerende producten. Deze expertenaanpak is best opmerkelijk en zowat het tegengestelde van de aanpak bij bepaalde andere audiomerken, waar één of twee mensen de klank bepalen.

Op de site volg je echt een cursus. De opleiding is opgesplitst in vier niveau's (Basic, Bronze, Silver en Gold), en op elk niveau worden verschillende audio-eigenschappen getest. Op het basisniveau leer je bijvoorbeeld timbre, details, ruimtelijkheid, bass en loudness onderscheiden.

Gelukkig hoef je de cursus niet in één ruk te doorlopen. Je maakt een profiel aan en kan dan op een later moment een nieuw niveau aanvatten.

De Golden Ears-site vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.