Redactie

Apple lanceert muziekdienst

Na de overname van Beats stond het in de sterren geschreven dat Apple met een eigen muziekdienst zou komen. Apple Music wordt het, een streamingdienst die Spotify zal beconcurreren aan hetzelfde prijspunt. Een eigen online radiokanaal met bekende DJ's moet het verschil maken.

De officiële lancering van Apple Music valt op 30 juni. Om meteen de nodige gebruikers te lokken, biedt Apple drie maanden gratis aan. Daarna kost Apple Music 9,99 euro per maand, zowat het vastpunt waar de meeste streamingdiensten op zitten. 

Een van de grote troeven van Apple is dat het Apple Music kan aanbieden aan al zijn bestaande iTunes-klanten – en dat zijn honderden miljoenen. Bovendien heeft het bedrijf van de meesten al de kredietkaartgegevens, zodat mensen met een proefabonnement automatisch naar een betalende versie kunnen overgeschakeld worden.

Om zich te onderscheiden van andere diensten, zet Apple in op 'curation' of de handmatige selectie van muziek door experts. Helemaal origineel is dat niet, want bijvoorbeeld het Franse Deezer zet ook sterk in op een menselijke redactie om muziek te adviseren aan gebruikers. Bij Spotify en andere wordt dan weer vertrouwd op computeralgoritmes.

Advies geven over nieuwe muziek wordt gezien als een heel belangrijke functie binnen streamingdiensten, aangezien veel gebruikers net door het enorme aanbod lastig vinden om muziek te vinden die bij hun smaak past.

Om Apple Music nog verder te ondersteunen, komt er een live, 24-op-24u radiostation die Beats 1 heet. De uitzending zal samengesteld worden door de DJ's Zane Lowe in Los Angeles, Ebro Darden in New York en Julie Adenuga in Londen.

De Apple Music-app zal eind deze maand beschikbaar zijn op de iPhone, iPad, iPod Touch, Mac-computers en Windows-pc's. In het najaar volgt er een app voor de Apple TV en voor Android-toestellen.

De voorstelling van Apple Music vond plaats op WWDC, het jaarlijkse congres voor Apple-ontwikkelaars. Daar onthulde Apple dat in het najaar zowel Mac OS X als iOS een update krijgen. De nieuwe versie van Mac OS X, El Capitan (een verwijzing naar een bekende berg in de V.S.), en iOS 9 zullen gratis beschikbaar zijn. Hoewel er geen schokkende nieuwe functies besproken werden, zei Apple wel dat iOS9 tot 4 uur extra batterijleven op bestaande toestellen zal opleveren. Ook wordt Siri verbeterd, zodat je onder andere met gesproken zinnen muziek kan zoeken via Apple Music. Je zal bijvoorbeeld aan je iPhone of iPad kunnen vragen om “De beste muziek van 1994” te spelen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.