Geluid

Dolby voorziet Virtual Reality van geluid

Dolby zal haar beroemde Atmos-technologie voor surround sound ook gaan introduceren in de wereld van Virtual Reality. Volgens The Verge is het daarvoor een samenwerking aangegaan met Jaunt, een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in de productie van Virtual Reality-films.

Het was Jaunt dat Dolby benaderde voor de samenwerking; het bedrijf heeft inmiddels diverse Virtual Reality-films geproduceerd maar was nooit echt tevreden over het geluid. Tot nu toe waren ze niet in staat om daar echt iets speciaals mee te doen en Dolby moet daar met Doly Atmos dus verandering in gaan brengen. Met de nieuwe techniek moet op elke gewenste plek in de film een audiofragment toe te voegen zijn.

En die plekken kenmerken zich niet alleen door tijd, maar ook door beweging. Zo kan een bepaald geluidseffect bijvoorbeeld afgespeeld worden als de gebruiker door zijn virtual reality-headset naar boven kijkt, om het vervolgens ook vanuit die plek binnen te krijgen in de headset. En dat zou volgens Dolby en Jaunt de beleving van Virtual Reality-films nog "echter" maken.

"We hebben ons gerealiseerd dat audio een zeer belangrijke rol speelt binnen de beleving en ervaring van virtual reality", vertelt Jaunt-baas Jens Christensen. "Sterker nog, ik denk dat zelfs 50% van de beleving tot stand komt via geluidseffecten." De technologie zal in eerste instantie geintegreerd worden in een drietal bestaande Jaunt-apps voor de Google Cardboard, en daarna zijn de films aan de beurt.

Lees hier meer over driedimensionaal geluid van Dolby Atmos en concurrent Auro3D.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.