Redactie

Eerste Dolby Atmos-schijf met muziek

Dolby Atmos staat vooral bekend voor het toevoegen van ruimtelijkheid aan de soundtracks van films. Maar er verschijnt binnenkort voor het eerst ook een Blu-ray Audio-schijf met een Atmos-track, wat voor een meer ruimtelijk gevoel moet zorgen.

Deze eerste uitgave is een vertolking van dertien tracks gecomponeerd door Giovanni Gabrieli, een invloedrijke componist uit het laat renaissance Venetië die gespecialiseerd was in kerkelijke koorzang. Hij pionierde het gebruik van meerdere koren op verschillende locaties in een kerk geplaatst, een techniek die cori spezzati heet, om een soort stereo-effect te verkrijgen. Het werk zal in de winkel liggen onder de naam '1615: Gabrieli in Venice' en werd opgenomen in King’s College Chapel in het Britse Cambridge.

Het pakket zal bestaat uit twee aparte schijven. Eén schijf is een hybride SACD die ook via een gewone cd-speler te beluisteren is, de tweede is een echte Audio Blu-ray met Gabrieli's werken in 5.1 Dolby TrueHD, stereo 24bit/96kHz en in Dolby Atmos. Het gebruik van de codec wordt het gerechtvaardigd omdat Atmos beter de ruimtelijkheid kan weergeven die eigen was aan de kerken waarin de composities van Gabrieli gebracht werden.

Terwijl dit de eerste muziekuitgave is met Dolby Atmos-tracks, heeft het concurrerende formaat Auro3D veel meer muziek onder gordel. Het bekendste Auro3D-werk is 'Paramount', waarbij de stem van Ozark Henry gecombineerd wordt met de muzikanten van het Nationaal Orkest van België in een 9.1-mix. 

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.